Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić ponovio PLAN o nuklearnoj elektrani i dopunio ga

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Glazgovu, gde se održava globalni samit o klimi, da bi uskoro trebalo da se sastane sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i razgovara o mogućnosti da Srbija kupi određeni vlasnički udeo u mađarskoj nuklearki Pakš.

  Vučić je rekao za Pink da će sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarati o mogućnosti da Srbija otkupi pet, do 10, 12 odsto vlasničkog udela u nuklearnoj elektrani Pakš, jer bi to mogla da kupi, kako bi imala znatan deo čiste energije.

  Takođe, rekao je da je Srbija zainteresovana i za druge nuklearke u regionu i da će videti i sa Bugarima da li bi možda od njih mogli da kupimo udeo.

  Predsednik navodi da bi Srbiji za povećanje proizvodnje struje za 15 odsto, ako bi bilo samo iz energije vetra i sunca, bilo potrebno ulaganje od 1,6 milijardi do dve milijarde evra i da očekuje da će na samitu u Glazgovu videti na koji način i po kojoj ceni bi deo tih sredstava mogao da se obezbedi.

  Kaže da je to lepo kada se pozovu aktivisti za životnu sredinu iz celog svega, ali da mora da kaže da je to, ipak, predstava za malu decu.

  Kako je rekao, potrebne su realne i konkretne odluke o toj temi, pošto se govori o milijardama evra i da zato treba videti gde su zapravo te pare, pošto ništa nije besplatno.

  Vučić kaže da smo suviše mali i da moramo da brinemo o energetskoj bezbednosti zemlje, ali naravno i da imamo čistiji vazduh i vodu.

  Naglasio je da se zato realizuju projekti širom Srbije za gradnju fekalne i kišne kanalizacije i prečišćavanje otpadnih voda u okviru plana Srbija 2025. koji će promeniti sliku naše zemlje.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE