Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAD: Još jedna vakcina sa DOZVOLOM za hitnu upotrebu

  Vakcina protiv koronavirusa biotehnološke kompanije Moderna postala je druga vakcina koja je dobila dozvolu za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lekove (FDA), što je dobrodošla vest u zemlji u kojoj je izgubljeno više od 307.000 života u epidemiji Kovid-19.

  FDA je u petak uveče dala zeleno svetlo za upotrebu vakcine, dan pošto je savetodavni odbor agencije – panel spoljnih stručnjaka – podržao njenu upotrebu, prenosi Glas Amerike.

  Ovo je prva dozvola jednog regulatornog tela za upotrebu Modernine vakcine i potvrda vrednosti njene tehnologije RNA. Vakcina je napravljena manje od godinu dana nakon što je prvi slučaj Kovida-19 identifikovan u SAD.

  Biotehnološka kompanija radi sa američkom vladom da se pripremi za distribuciju 5,9 miliona doza vakcine koja bi mogla da počne već ovog vikenda.

  Odluka FDA je zasnovana na rezultatima studije u kojoj je učestvovalo 30.000 dobrovoljaca, i utvrđeno da je u skoro 95% slučajeva efikasna u sprečavanju Kovida-19, bez ozbiljnije zabrinutosti za bezbednost vakcinisanih.

  Hitnu dozvolu FDA prethodno je dobila slična vakcina, koju su razvili kompanija Fajzer i njen nemački partner BioNTek, a koja je od ponedeljka počela da se daje u SAD, i dobili su je hiljade američkih zdravstvenih radnika širom zemlje.

  Očekuje se da će se Modernina vakcina koristiti na manje pristupačnim lokacijama kao što su ruralne bolnice. Ona mora da se čuva i prenosi zamrznuta, ali ne zahteva tako niske temperature kao Fajzerova vakcina, prenosi Glas Amerike. Kada se odmrzne, Modernina vakcina može da se čuva na običnim temperaturama frižidera.

  Kao i Fajzerova vakcina daje se u dve doze, u razmaku od 28 dana.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE