Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BEZOBRAZLUK u Parlamentu bez primerene kazne

  Posle višegodišnjih najava o donošenju kodeksa Skupštine Srbije koji bi trebalo da utiče da se poslanici primerenije ponašaju u parlamentu, za nepoštovanje kodeksa predviđene su samo dve kazne – opomena i javna opomena.

  Pomenute kazne su već propisane skupštinskim Poslovnikom o radu, te je stoga za očekivati da se nastavi scenario koji godinama unazada gledamo, uvrede, gađanje cipelama, polivanja vodom, jer je teško poverovati da će ih ovako „stroga“ kazna promeniti, piše Blic.

  Od najavljivanog predloga da se „neposlušni“ poslanici kazne kaznom u visini od tri plate ako ne kažu „izvini“ tako, po svemu sudeći, neće biti ništa.

  Istina, razlika u odnosu na dosadašnju praksu je što će opomene koje se daju biti izricane na sajtu Narodne skupštine u trajanju od 30 dana, pa ostaje nada da će makar to uticati da poslanici promene stav. Kodeks je uradio šef poslanika SNS i predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović koji će i kontrolisati njegovu primenu.

  Kodeks je objavljen na sajtu Skupštine, a zabranjena je zloupotreba javne imovine ili sakrivanje informacija od javnog značaja, sukob interesa.

  „kontrolor“ neposlušnih (Foto:screenshot)

  Poslanik je u obavezi da savesno obavlja poslaničku funkciju, da bude pristojan, da ne podstiče mržnju i nasilje, predrasude i stereotipe, ne koristi reči i gestikulaciju koji vređaju ljudsko dostojanstvo… Dozvoljeno je korišćenje mobilnih, ali ne na način koji ometa tok sednice, a mogu da se unose samo „diskretni“ partijski simboli.

  Poslaniku je zabranjeno da koristi javnu imovinu u privatne svrhe, da zloupotrebljava poslaničku funkciju radi lične ili koristi političke stranke, niti da iznosi podatke, činjenice i ocene iz porodičnog života drugog lica koje bi mogle da mu naškode.

  U kodeksu piše i da poslanik glasa, opredeljuje se i istupa u skladu sa sopstvenim uverenjem i ne sme „delovati i glasati u interesu fizičkog ili pravnog lica tako da ugrozi svoju slobodu glasanja“.

  On ne sme da traži, prihvata ili prima bilo kakvu finansijsku korist ili drugu nagradu u zamenu za uticaj ili glasanje o predlozima koji su na dnevnom redu Skupštine.

  Ukoliko ima bilo kakav lični posredan ili neposredan interes u stvari o kojoj se odlučuje u parlamentu, u obavezi je da to saopšti Skupštini pisanim putem.

  Vodilo se računa o korupciji, pa je određeno da poslanik treba da se uzdržava od bilo kakvog ponašanja koje bi po domaćem ili međunarodnom krivičnom pravu moglo da se okarakteriše kao aktivno ili pasivno podmićivanje.

  Sem uzdržavanja, propisano je i da treba aktivno da se angažuje u otkrivanju i borbi protiv svih oblika korupcije. Poslanik ne sme da se koristi javna sredstva u privatne svrhe, a dužan je i da nadoknadi materijalnu štetu koju je namerno ili iz krajnje nepažnje prouzrokovao Narodnoj skupštini.

  Izvor: Blic

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Jakov

   Ko da je reč izvini toliko teško reći, možeš misliti, i to u narodnoj skupštini. A tek tri plate, e to neće proći nikad.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE