Ruši se još jedan objekat na NBG: Nova devetospratnica u Bloku 8 (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ruši se još jedan objekat na NBG: Nova devetospratnica u Bloku 8 (FOTO)

  Nekadašnja robna kuća maloprodajnog lanca “Centrotekstil” na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice maršala Tolbuhina (Goce Delčeva) u Novom Beogradu biće srušena, a na njenom mestu planiran je stambeni kompleks sa 201 stambenom jedinicom, piše portal Beobuild.

  Urbanističkim projektom obuhvaćena je izgradnja dva jednostrano uzidana objekta ukupne bruto površine od skoro 47.000 metara kvadratnih, sa deset nadzemnih etaža (2Po+Pr+8+Ps) i velikom podzemnom garažom.

  Funkcionalno, kompleks je zamišljen kao dominantno stambene namene sa komercijalno-poslovnim sadržajima u prizemlju i na prvom spratu.
  Građevinska parcela nalazi se u okviru novobeogradskog bloka 8, zaokruženog i potpuno razvijenog gradskog tkiva, koje pripada prvobitnom Novom Beogradu i sa okolnim blokovima primer je urbanističkog nasleđa spomeničkog značaja, kako zbog svedočenja o privrednom i kulturnom razvoju grada, tako i zbog naprednih urbanističkih standarda otvorenih blokova i gradnje višeporodičnog stanovanja.

  Nažalost, originalna urbanistička matrica bloka 8 i njeni kvaliteti su narušeni još tokom 90-ih godina prošlog veka, izgradnjom stambenog bloka u Ulici Otona Župančića, ali je program ostatka prostranog bloka ostao nepromenjen. Glavna karakteristika ovog urbanizma su slobodnostojeći objekti na parcelama male zauzetosti.

  Takva pravila su primenjena i na parceli za komercijalne sadržaje nekadašnje Centrotektilove robne kuće, gde je dozvoljena zauzetost, odnosno površina parcele pod objektom maksimalno 40 odsto.

  Planirani stambeni objekat zadržava te odnose, ali pomera objekat ka regulaciji Bulevara Mihajla Pupina i Ulice maršala Tolbuhina, kako bi se povećao razmak od postojećeg stambenog bloka. Na taj način formiraće se ugaoni objekat, kome se građevinska linija poklapa sa regulacionom linijom dve saobraćajnice, a slobodni prostor ispred robne kuće premešta se ka unutrašnjosti bloka. Zbog izgradnje podzemne garaže, prostor oko objekta biće samo 15 odsto u direktnom kontaktu sa tlom.

  Iako je parcela promenila namenu iz komercijalne u stambenu namenu, objekat će zadržati oko 20 procenata svoje ukupne površine za potrebe poslovanja. Prizemlje i prvi sprat novog objekta namenjen je komercijalnim sadržajima, dok će kroz kompatibilnu namenu stanovanje biti zastupljeno na svim ostalim etažama.

  Iz prizemlja i pasaža biće omogućen pristup dvoetažnim lokalima, a objekat će imati i dva tipska sprata. Tipski su 2. i 8. sprat na kojima će biti u ponudi veće jedinice sa spratnom visinom od 2.9m, a na drugom spratu će se nalaziti i pristup krovnoj basti sa dečijim igralištem. Ugaoni objekat je zamišljen kao celina, ali se sastoji od dva uzidana objekta na dve parcele i biće realizovan kroz dve faze.

  Povod za izradu Urbanističkog projekta je inicijativa grupe investitora koju čine ”Centrotextil” d.o.o, ”Jugofund” d.o.o. i ”Napred” a.d. iz Beograda.

  Izvor: Beobuild

  Foto: Beobuild

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE