Rusi jedva krpe kraj s krajem

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusi jedva krpe kraj s krajem

  Trećina od 60.000 ispitanih domaćinstava ne može godišnje sebi da priušti dva nova para obuće po osobi, pokazuju podaci državne agencije Rostat.

  Takođe, podaci pokazuju i da 80 odsto ruskih porodica jedva krpi kraj sa krajem, ali i da negde postoje blaga poboljšanja.

  Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne razume istraživanje koje pokazuje da državljani Rusije imaju dosta muka kad treba da kupe novu obuću.

  „Zašto obuću? Zašto trećina? Odakle ti podaci”, pitao je Peskov, dodajući da će od Rostata tražiti objašnjenje.

  U istraživanju o životnim standardima iz septembra 2018, koje se sprovodi na svake dve godine, navodi se da polovina ispitanih domaćinstava ne može sebi da priušti nedelju dana godišnjeg odmora, 10 odsto ne jede meso ili ribu tri puta nedeljno, dok 12,6 odsto domova deli zajednički toalet ili ima poljski WC. U ruralnim predelima poslednja brojka je još veća – na oko 38 odsto.

  Ipak, ima i nekih poboljšanja – pre dve godine 15 odsto porodica nije imalo toalet, a 54 odsto nije moglo sebi da priušti odmor.

  Razlog zbog kojeg se brojke iz istraživanja uglavnom ne sviđaju Kremlju, mogao bi da bude zbog toga što su ekonomski problemi prilično veliki problem za ruskog predsednika Putina.

  Nakon perioda ekonomskog rasta, kojem su doprinele visoke cene goriva, a samim tim i uspeh, Putinov rejting sad pada jer ruske porodice već petu godinu u nizu žive sa umanjenim prihodima.

  To pokazuju i poslednji podaci – 52,9 odsto ispitanika ne može da “preživi” neočekivane veće troškove, poput lečenja. U 2016. kada je prethodno istraživanje izvršeno, ta brojka je bila 44,2 odsto.

  Međutim, sa državnih televizija redovno stižu drugačije informacije, a Putin je obećao da će do 2024. prepoloviti broj siromašnih u zemlji.

  Izvor: BBC

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE