Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Doprinosi sveštenicima do 65. godine

  Sveštenici i službenici Srpske pravoslavne crkve, kao i drugih verskih zajednica, verovatno će ostati bez uplate doprinosa nakon što napune godine života koje su uslov za odlazak u starosnu penziju.

  Ukoliko crkve procene da je delatnost ovog kruga klirika, starijih od 65 godina, neophodna, doprinose će uplaćivati isključivo iz sopstvenih prihoda.

  Ovaj predlog potekao je iz Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde i deo je šire inicijative za promenu propisa koji regulišu delatnost verskih zajednica.

  Formiranje radne grupe koja će predložiti nova rešenja već je u toku, a u sledećih nekoliko meseci zvanični nacrt stići će i u Vladu. Konačna reč narodnih poslanika očekuje se do kraja ove godine.

  Verskim službenicima koji su ispunili uslov za starosnu penziju trebalo bi obustaviti uplatu doprinosa iz budžeta, objašnjava direktor Uprave Mileta Radojević.

  Zeleno svetlo za ovu inicijativu dalo je i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Nema osnova da uplata doprinosa i nakon ispunjenja uslova za starosnu penziju pada na teret države, poručuju u ovom ministarstvu.

  Po osnovu Uredbe iz 2012. godine, država uplaćuje troškove osiguranja za 2.259 verskih službenika. Po ovom osnovu država je samo prošle godine uplatila 222 miliona dinara, od čega se u Fond PIO slilo 159 miliona.

  Najviše osiguranika ima SPC, kojoj država plaća doprinose za 1.746 osoba. Na spisku je i 65 sveštenika Rimokatoličke crkve i 275 muslimanskih hodža i imama. Iz državnog budžeta uplaćen je minimum doprinosa i za oko 80 pripadnika tzv. malih verskih zajednica.

  Promene propisa koji regulišu položaj crkava u Srbiji, kako se najavljuje, podrazumevaće i oštrije uslove za upis u zvanični registar verskih zajednica. Za upis i „legalizaciju“ novih crkava ubuduće će se zahtevati 1.000 potpisa, umesto svega stotinu, koliko je trenutno potrebno.

  Najavljenom promenom zakona biće preciziran status verskih službenika, bogoslužbenog prostora (koji ne podleže porezu), načina sahranjivanja na crkvenim grobljima, kao i ostvarivanje prava na dečji dodatak roditelja učenika i studenata verifikovanih verskih škola.

  Izvor: Novosti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE