Robot dobio otkaz

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Robot dobio otkaz

  Robot Fabio koji je osmišljen kao pomoćnik kupcima u supermarketima dobio je otkaz posle samo sedam dana. Fabio se trudio, ali je zbunjivao kupce i davao pogrešne informacije.

  “Šopbot” (ShopBot) napravljen je po zamisli stručnjaka sa Univerziteta Heriot-Vat, piše škotski list Herald.

  Model koji nosi ime Fabio dobio je posao u jednom supermarketu u Edinburgu. Odlično je počeo, nudio je besplatne uzorke, preporučivao proizvode, kupci su bili oduševljeni, bilo je tu zagrljaja, komplimenata… Međutim, ubrzo je sve pošlo nizbrdo.

  Kada je jednom kupcu bila potrebna pomoć oko pronalaženja sira, umesto jasnih uputstava robot je šturo odgovorio: “U rashladnim vitrinama”. Još jedan od problema bila je buka koja je u nekim slučajevima potpuno onemogućavala robota da razume pitanja kupaca.

  “Nažalost, Fabio se nije pokazao onako kako smo se nadali. Ljudi su ga izbegavali. Mučio se dok se kretao između rafova, pogotovo po klizavom podu, ali i pri davanju uputstava”, rekla je vlasnica prodavnice Luisa Margiota.

  Kada su robotu saopštili da mu neće obnoviti ugovor, on je pitao: “Da li ste ljuti?”. To je rasplakalo neke od zaposlenih u radnji jer su ga “kolege”, uprkos nedostacima, zavolele.

  “Nismo očekivali ovakvu reakciju radnika i to da će se vezati za njega. Mislili smo da će ga doživeti kao konkurenciju jer radi njihov posao, ali desilo se upravo suprotno”, objasnio je Oliver Lemon, direktor odseka Interaction Lab pri Univerzitetu Heriot-Vat.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE