Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rističevićev amandman: Stranci neće moći da kupuju zemljište u zoni od 10 kilometara od granice

  Državljani Evropske unije neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od 10 kilometara od državne granice, precizirano je amandmanom na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je danas usvojio Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu.

  Amandman je predložio predsednik Odbora Marjan Ristićević (SNS).

  Rističević je takođe predložio amandman koji je usvojio Odbor kojim je predviđeno da izmene zakona stupe na snagu danom objavljivanja, a da zakon počne da se primenjuje od 1. septembra, kada počinje i važenje odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU kojim je omogućena liberalizacija prodaje poljoprivrednog zemljišta građanima EU.

  Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu razmatrao je danas 47 amandmana koji su predloženi na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, od kojih je pored amandmana Rističevića, usvojen i jedan Odbora za poljoprivredu, dok su ostali amadmani odbijeni.

  Amandmane koje je usvojio Odbor prethodno je prihvatila Vlada Srbije, dok je odbacila ostale predložene amandamane.

  Skupština Srbije danas nastavlja raspravu o amandmanima podnetim na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

  Poslanici vladajuće koalicije su u načelnoj raspravi podržali predložena rešenja i poručili da se izmenama tog zakona štite nacionalni interesi, ali i ispunjavaju međunarodne obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

  U raspravi je većina poslanika opozicije najavila da će glasati protiv predloženih izmena zakona, dok je LSV podržala predložena rešenja.

  Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je da građani EU koji budu hteli da kupe zemljište deset godina moraju da budu nastanjeni u lokalnoj samoupravi gde se zemljište nalazi, da ga najmanje tri godine obrađuju, da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu u trajanju od najmanje deset godina neprekidno i da u svojini ima mašine i alate za obradu zemlje.

  Građanima EU biće dozvoljeno, ako ispune sve te uslove, da kupe maksimalno dva hektara poljoprivrednog zemljišta, dok državljani zemalja van EU i dalje neće moći da kupuju zemljište u Srbiji.

  Izvor: Beta

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE