Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dodeljene prve licence za profesionalne upravnike stambenih zgrada

  U Privrednoj komori Srbiji su uručene prve licence za profesionalne upravnike stambenih zgrada, koji će biti angažovani ako se stanari ne dogovore da će sami brinuti o održavanju zgrade.

  Ispit za sticanje licence za profesionalno upravljanje stambenim zgradama položilo je 198 kandidata, a njih 161 je podnelo zahtev za licencu koju im je uručila pomoćnica ministra građevinarstva Jovanka Atanacković.

  Ona je rekla da je Srbija dugo čekala profesionalne upravnike stambenih zgrada koji će rešavati nagomilane probleme u zgradama.

  „Profesionalni upravnici biće spona između propisa i stanara i oni će učiniti da se vrati sloga u zgrade i poveća bezbednost stanara“, istakla je Atanackovićeva.

  Dodala je da će u Srbiji zgrade voditi 10.000 profesionalnih upravnika.

  „Ovo je posao za sve, mlade i stare, žene i muškarce“, kazala je Atanackovićeva i navela da najmlađi profesionalni upravnik kojem je danas uručena licenca ima 19 godina, a najstariji 71.

  Potpredsednik PKS-a Nemanja Žugić rekao je da će profesionalni upravnici stambenih zgrada biti upisani u registar i stavljeni na raspolaganje stambenim zajednicama kako bi pomogli stanarima da unaprede život.

  „PKS ce utvrđivati prava, dužnosti i etičke norme za profesionalne upravnike i organizovati sud časti, kazao je Žugić.

  Obuka za profesionalne upravnike stambenih zgrada počela je krajem maja ove godine u Privrednoj komori Srbije. Cene angažovanja profesionalnih upravnika određivaće se ugovorom.

  Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju te delatnosti.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Drago Markovic

   Gledam na vestima poznat lik, komsija Jovo iz moje ulice Mese Selimovica u Mirijevu polagao i dobio licencu da bude profesionalni upravnik. Trebalo je da jedan od uslova bude i potvrda Infostana da kandidat ne duguje novac za komunalije. Ispada da ce on da uteruje dugove i prinudno naplacuje dugove za odrzavanje zgrade a on sam ne placa komunalije godinama sto je opste poznata stvar u Mirijevu jer covek skuplja stare stvari i skladisti ih oko svoje zgrade. Infostanu duguje 2 miliona dinara.Ko ne veruje, neka dodje u nasu ulicu i samo nek se raspita da mu pokazu gde je Jovina garaza i zgrada, istog trenutka bice mu sve jasno. Nadam se da ce neko od nadleznih ovo procitati i da ce mu biti oduzeta licenca.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE