Rezultati istraživanja EY Preduzetnički barometar i novi ciklus programa EY Preduzetnik godine 2017 u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rezultati istraživanja EY Preduzetnički barometar i novi ciklus programa EY Preduzetnik godine 2017 u Srbiji

  Rezultate istraživanja koje je sprovela kompanija EY, diskutovali su na konferenciji za medije održanoj u Privrednoj komori Srbije Katarina Obradović Jovanović pomoćnik ministra privrede za pitanja MPS, Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Milovan Kocić, potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik kompanije Yumis, Mila Litvinjenko, vlasnica kompanije Aura i Svetlana Tolmačeva Dingarac predsednica izvršnog odbora ProCredit banke u Srbiji.

  Ministarstvo privrede nastoji da podrži ne samo ovakve manifestacije, već i da u svakom drugom smislu bude čvrst oslonac privrednicima. Posebno su nam u fokusu mala i srednja preduzeća i preduzetnici. Želimo da im pomognemo da razvijaju biznis ideju i da šire poslovanje, jer na taj način direktno i indirektno doprinose i jačanju nacionalne ekonomije. U Srbiji danas posluje više od 360.000 malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju oko 900.000 ljudi. Ministarstvo privrede, ali i čitava Vlada Republike Srbije prepoznali su potencijal ovog sektora, pa je projekat ’Godina preduzetništva’, prerastao u projekat ’Decenija preduzetništva koja obuhvata, samo za 2017. godinu, 34 programa finansijske i nefinasijske podrške, u vrednosti od 18,2 milijarde dinara. Od tog novca, obezbedili smo 7,6 milijardi nepovratnih sredstava, ali i više od 500 miliona evra za povoljne kredite.“, izjavila je Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća.

  Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu istakao je: Drugu godinu za redom objavljujemo lokalno istraživanje – EY Preduzetnički barometar, koje se bazira na konkretnim preprekama i problemima sa kojima su se susretali naši preduzetnici. Ovo istraživanje sadrži koncizne podatke o preprekama, ali i uspehu u razvoju poslovanja domaćih kompanija od strane domaćih preduzetnika koji su učestvovali u programu EY Preduzetnik godine“.

  Milovan Kocić, potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik kompanije Yumis, ovim povodom izjavio je „Smatram da su dve najvažnije teme za unapređenje preduzetničkog poslovanja sticanje finansijskih sredstava, kao i uspevanje na stranim tržištima. Ove dve prepreke, zajedno sa potrebnim mentorstvom mladim preduzetnicima predstavljaju ključne sfere gde sve institucije ujedinjeno treba da pomognu.“

  „Podrška razvoju domaćeg preduzetništva kroz projekte kao što je ovaj predstavlja veoma značajnu stvar. Za ProCredit banku kao jednu od vodećih banaka u podršci razvoju malih i srednjih preduzeća je učešće u ovakvim projektima još jedan način da doprinesemo unapređenju i ohrabrimo preduzetništvo u našoj zemlji. Verujem da će i ovogodišnji konkurs EY Preduzetnik godine predstaviti veliki broj odličnih preduzeća, ali i da će svima nama ukazati na njihova pozitivna iskustva, kao i izazove sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Biće ovo prilika da se svi zajedno još jednom upoznamo sa pozitivnim primerima, kao i da uvidimo probleme na kojima svi zajedno treba da radimo kako bi se preduzetništvo u našoj zemlji razvijalo, otvarala nova radna mesta, ali i kako bi mi iz bankarskog sektora bili u prilici da mala i srednja preduzeća podržimo na pravi način“, objasnila je Svetlana Tolmačeva Dingarac, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke.

  EY je globalni lider u revizorskim i poreskim uslugama, podršci pri poslovnim transakcijama i poslovnom savetovanju. Širom sveta, 250 hiljada naših zaposlenih dele naše zajedničke vrednosti kao i potpunu posvećenost kvalitetu. Mi se razlikujemo po tome što pomažemo našim zaposlenima, klijentima i zajednicama da ostvare svoj potencijal.

  EY se odnosi na globalnu organizaciju firmi članica Ernst & Young Global Limited, od kojih svaka predstavlja odvojeno pravno lice. Ernst & Young Global Limited je firma registrovana u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja ne pruža usluge klijentima. Za više informacija o našoj organizaciji, molimo vas da posetite adresu: www.ey.com/rs

  O  studiji EY Preduzetnički barometar:

  Studija EY Preduzetnički barometar nastala je kao rezultat istraživanja sprovedenog u okviru projekta EY Preduzetnik godine™ i podržana je od strane Ministarstva privrede Republike Srbije u okviru projekta „decenija preduzetništva“. EY Preduzetnički barometar predstavlja glas brzorastućih srpskih preduzetnika (predstavnika kompanija koji imaju izuzetna potencijal za dalji rast) koji su odgovarali na on-line upitnik.

  O predstojećem izboru EY Preduzetnika godine 2017:

  Revizorsko – konsultantska kompanija EY (Ernst & Young) po peti put organizuje program EY Preduzetnik godine™. Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano u februaru 2018. godine, a pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji će i ovaj put, zajedno sa pobednicima iz zemalja širom sveta, konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2018. godine. Nagrada EY Preduzetnik godine organizuje se u više od 150 gradova i gotovo 60 zemalja širom sveta. Postoji već 30 godina, a u Srbiji je prvi put ustanovljena 2012. godine. Za prethodnih pet godina godine, u programu EY Preduzetnik godine™ u Republici Srbiji učestvovalo je više od 120 kompanija koje zapošljavaju čak više od 11.000 ljudi i koji su kumulativno generisali više od 2,7 milijardi evra tokom 5 godina. Kao i prethodnih godine, program je podržan od strane Ministarstva privrede Republike Srbije i ProCredit banke kao generalnog sponzora, Radio Televizije Srbije, magazina Biznis & Finansije i poslovnog portala eKapija.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE