Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Revizori utvrdili: Zoran Drobnjak dobijao veću platu od zakonom dozvoljene

  Vršilac dužnosti direktora Javnog Preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak tokom 2021. godine dobio je veću platu nego što to dozvoljava zakon, utvrdili su državni revizori.

  „Preduzeće je obračunalo i isplatilo neto zaradu v. d. direktoru za 2021. godinu u iznosu većem od propisane maksimalne zarade u javnom sektoru za 194.338 dinara, što nije u skladu sa Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru“, navela je Državna revizorska institucija u upravo objavljenom izveštaju.

  Maksimalna zarada u javnom sektoru za januar i februar 2021. godine nije mogla biti  veća od 193.289,49 dinara u neto iznosu sa pripadajućim porezom i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, a takođe, maksimalna zarada u javnom sektoru u periodu mart – decembar 2021. godine nije mogla biti  veća od 196.090,83 dinara u neto iznosu sa pripadajućim porezom i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ukazali su revizori u izveštaju.

  Koliko je Zoran Drobnjak zarađivao 2021.?

  „U postupku revizije je utvrđeno da je zarada v. d. direktora preduzeća u neto iznosu obračunavana u iznosu većem od iznosa maksimalne zarade u javnom sektoru u toku 2021. godine. Za januar i februar 2021. godine, zarada v. d. direktora Preduzeća je obračunata i isplaćena u neto iznosu od 220.002 dinara, sa obračunatim uvećanjem po osnovu minulog rada u neto iznosu od 10.784 dinara. U periodu od marta do novembra 2021. godine njegova yarada obračunata je i isplaćena u neto iznosu od 223.275 dinara, sa obračunatim uvećanjem po osnovu minulog rada u neto iznosu od 10.946 dinara. Za decembar 2021. godine, zarada v. d. direktora JP Putevi Srbije je obračunata i isplaćena u neto iznosu od 223.375 dinara sa obračunatim uvećanjem po osnovu minulog rada u neto iznosu od 10.946 dinara“, navedeno je u izveštaju DRI.

  To preduzeće, kako su utvrdili državni revizori, obračunalo je i isplatilo uvećanu zaradu za rad u smenama za prošlu godinu u bruto iznosu od 63,23 miliona dinara, od čega za decembar 2021. godine u iznosu od 6,09 miliona dinara za 1.218 zaposlenih.

  Plaćali više i za smenski rad

  Na izabranom uzorku od 94 zaposlena, od kojih je za 82 zaposlena isplaćena uvećana zarada za rad u smenama za decembar 2021. godine u iznosu od 429.000, dinara, utvrđeno je da je za 41 zaposlenog neosnovano obračunata i isplaćena uvećana zarada za rad u smenama u iznosu od 211.000 dinara, jer zaposleni nisu, u skladu sa Zakonom o radu, obavljali posao u različitim smenama najmanje trećinu svog radnog vremena.

  Po nalazu revizora, Putevi Srbije nisu pokrenuli proceduru za raskid ugovora zbog kršenja bitnih elemenata ugovora, zaključenih sa dva distributera elektronske naplate putarine u postpejd sistemu.

  Takodje, nisu preduzimane druge mere protiv ova dva distributera koji, na poziv Puteva Srbije, nisu obezbedili bankarske garancije adekvatnog iznosa u skladu sa ostvarenim iznosima putarine.

  „Ostvareni iznosi putarine su bili veći od dozvoljenih iznosa, prema vrednostima obezbeđenih bankarskih garancija, od 1,92 miliona dinara do 78,10 miliona dinara mesečno, što nije u skladu sa ugovorima zaključenim sa ovim distributerima i odlukama o uslovima za izbor ovlašćenih distributera elektronske naplate putarine u postpejd sistemu, koje je doneo v. d. direktor Puteva Srbije“, navodi se u izveštaju DRI o reviziji pravilnosti poslovnja Puteva Srbije, koja se odnosi na prihode od putarine i zarade i naknade zarada za 2021. godinu.

  IZJAVA DANA: To nisu Drobnjakove pare, a i da jesu, ko je tad bio na vlasti? (VIDEO)

  Izvor: Beta/N1

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE