Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Restrikcije

  RESTRIKCIJE vode u Istri: Nema kupanja na plažama, kazne su RIGOROZNE

  U Istri je od ponoći na snazi prvi stepen restrikcije vode, odnosno zabrana upotrebe vode za piće za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina, kao i privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i bazenima sa izuzetkom pijaca i ribarnica.

  Odlučeno je to u petak u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića sa gradonačelnicima i direktorima vodovoda, uz napomenu da se odluka primenjuje od ponoći s nedelje na ponedeljak. Ova mera donešena je jer hidrološka situacija u Istri već neko vreme nije povoljna, a značajnije padavine se ne očekuju u narednih mesec dana.

  „Apelujem na sve da štede vodu za piće kako u narednom periodu ne bismo bili primorani da donosimo još restriktivnije mere“, rekao je istarski župan Boris Miletić u izjavi za novinare.

  Miletić je pozvao sve građane, privredne subjekte i turiste da racionalno troše vodu za piće: „Svako od nas može da uštedi 10 do 15 odsto količine vode kako ne bismo bili prinuđeni da donosimo još restriktivnije mere, a sve u cilju stalnog snabdevanja pijaćom vodom za naše građane i goste.“

  Dodatni problem je što će Hrvatsku ove sedmice da zahvati novi toplotni talas, pa bi suša mogla da potraje.

  Istra

  Istra (Pixabay)

  Kazna je isključenje sa vodovoda

  Nadzor nad sprovođenjem mera smanjenja vršiće opštinski redari koji će uočene prekršaje prijaviti Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će delimično ili potpuno isključiti prekršioce iz vodovoda, sve dok traju mere smanjenja.

  Inače, na stranicama Županije nema informacija o tome da su uvedene restrikcije vode, a kamoli dodatnih detalja i uputstava.

  U marinama u Istri pojavile su se vesti da od danas neće biti pranja čamaca pitkom vodom, a ostaje da se vidi šta će biti sa auto perionicama jer je od danas zabranjeno i pranje vozila pijaćom vodom. Nema više zalivanja travnjaka i sličnog, a ni tuširanja na plažama.

  Iz Grada Pule saopšteno je da Javno preduzeće „Pula Herculanea“ danas, kao i proteklih 14 godina, pruža usluge navodnjavanja javnih zelenih površina u centru Pule i čišćenja puteva vodom sa izvora Nimfej, koji ne pripada vodovodu i koji sadrži tehnološki ispravnu vodu koja nije namenjena za piće.

  Od ukupno 70.000 m3 za koje je ove godine izdata vodna dozvola, 15 odsto kapaciteta sa pomenutog izvorišta iskorišćeno je za potrebe službi Herculanea. Redovnim analizama utvrđeno je da trenutno ne postoji opasnost od isušivanja izvorišta.

  Izvor: BIZLife/Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE