Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ana Brnabić

  Radnici Brnabićki: Za novu zaštitu RGZ-a utrošeno mil. EUR, a koliko je za prethodnu?

  Radnici Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) obratili su se pismom premijerki Ani Brnabić u kojem su naveli da se sistemski ne rešavaju problemi u ovoj instituciji.

  Da ste ispunili obećanje RGZ ne bi postao poligon torture i zlostavljanja

  Pismo radnika RGZ-a prenosimo u celosti:

  „Poštovana predsednice Vlade, obraćamo Vam se iako na naše dopise ne stiže bilo kakav odgovor. Ćutanje se može protumačiti na više načina ali mi želimo da verujemo da se u slučaju problema u RGZ-u ne radi o nemoći već o sistematskom rešavanju problema. Konačno smo ugledali izjavu direktora RGZ-a magistra Borka Draškovića u kojoj detaljno objašnjava događaje od 25.05. do 12.07.2022 godine.

  Po svemu sudeći i njegovoj izjavi država Srbija je bila na velikim iskušenjima u toku tog hakerskog napada iz inostranstva za koji smo do danas mislili da je izveden u formi informatičke sabotaže. Možda bi reči direktora bile uverljivije kada bi bile potkrepljene izveštajem nadležnih istražnih organa MUP-a i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal. Ovako, ostaje nam samo da verujemo na reč onome ko je i najodgovorniji za bezbednost sistema koji je izgrađen u RGZ-u.

  Pitanje da li su u RGZ-u postojali adekvatni programi zaštite i da li su bili uredno apdejtovani, ostaje bez konkretnog odgovora.Osim da je ovih dana za zaštitu utrošeno novih milion evra. Koliko je onda koštala ona prethodna zaštita koja kako vidimo nije bila adekvatna? Da li je RGZ mogao bolje da se zaštiti kupovinom kvalitetnih antivirus programa umesto korišćenja besmislenog programa Honesty za koji ne želi da obelodani koliko košta državu i njene građane. Da li je Vama poznato koja je stvarna cena tog Honesty programa? Osam evra po računaru i 20.000 evra mesečno ili 180.000 eura za svega 12 nedelja?

  Gradilište (BIZLife)

  Na žalost javnosti, direktor u svom epohalnom obraćanju nije naveo uspehe u upravljanju ljudskim resursima. Praksa besmislenih rotacija rukovodilaca i višegodišnja tortura službenika kao i jako izrađena diskriminacija sindikalnih predstavnika nije nešto sa čime bi mr. Drašković mogao da se pohvali. Ili je to zaista za pohvalu! Premeštaji službenika u mesta do kojih ne postoji organizovan javni prevoz, često i preko 50 km od mesta stanovanja postali su svakodnevica. Ponižavanje državnih službenika i omalovažavanje dokazanih stručnjaka koji iznesu svoje stručno mišljenje, dovelo je do pojačanog odliva kadrova. Pored onih koji odlaze u penziju postoji veliki broj službenika koji jednostavno ne mogu da izdrže teret šikane i bahatosti koji je instaliran u RGZ-u. O tome, kao i mogućem kolapsu sistema već smo Vas izveštavali u više navrata.

  Najnoviji na listi za progon su predsednici sindikata, koje direktor neosnovano naziva lažnim i nereprezentativnim, Dijana Konstantinović iz Jedinstvene organizacije sindikata i Stevan Todorović iz Sindikata zaposlenih RGZ-a ASNS. Predsednik sindikata Nezavisnost je još ranije premešten u drugu službu za katastar. Premeštaj je usledio istoga dana kada su gostovali na televiziji i kritikovali ponašanje rukovodstva u toku blokade katastra.

  Da li je to rezultat Vas i Vlade kojom još uvek imate čast da predsedavate? Da li je Borko Drašković jedan od uspeha ili ozbiljnih promašaja Vaše politike? O tome možemo imati različite stavove ali je rezultat svakako poražavajući. Ne za nas i Vas već za državu i njene građane. I naravno za časne i posvećene državne službenike u RGZ-u koji služe svojoj državi i trpe teror i bahatost nedostojnog i nadobudnog kabadahije. Koji su to interesi koji su i Vas naterali da pogazite obećanje koje ste dali sindikatima još 2019. godine? Šta je sa odgovornošću koju ste nekada postavljali kao prioritet?

  Gospođo Brnabić, sasvim smo uvereni da ste tada održali obećanje, da danas RGZ ne bi bio zatrpan nerešenim predmetima, lečio se mesec dana od „hakerskog napada“, postao poligon torture i zlostavljanja na radu, već suprotno od toga. Sindikati RGZ-a, koji nisu lažni ni nereprezentativni, još uvek su poslednja linija odbrane kredibiliteta ove institucije i neće odustati od svoje pravedne borbe.

  Da li je to i Vaš cilj pokazaće vreme a mi očekujemo da se otvoreno izjasnite o svemu što se događa u RGZ-u ne samo poslednjih mesec dana već nekoliko godina. U RGZ-u ne rade i njegove usluge ne koriste predstavnici UN ili evropskih stručnih foruma već građani Republike Srbije koje Vi predstavljate i koji jasno vide kojim putem ide ova institucija bez obzira na sve hvalospeve i naručene pohvale u nekim medijima. Realnost je možda bolna ali pomaže da se shvati važnost ove institucije i njena efikasnost i pouzdanost koja je sada dovedena u pitanje. Do tada RGZ će i dalje ličiti na pekaru u kojoj nema hleba, a ima izobilje poslastica“.

  cena nekretnina

  Nekretnine, Srbija, zgrada

  Od ponedeljka sve radi punim kapacitetom

  Republički geodetski zavod saopštio je protekle nedelje da će od ovog ponedeljka sve službe za katastar nepokretnosti u Srbiji ponovo raditi u punom kapacitetu.

  RGZ je na sajtu objavio da je obavljena potpuna bezbednosna provera celokupnog IT sistema, koji obuhvata više od tri i po hiljade računara, 450 servera i tri petabajta podataka.

  Pre skoro mesec dana, Republički geodetski zavod bio je meta sajber-napada iz inostranstva, a napadnuta je nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka, koja se prema Ujedinjenim nacijama, smatra temeljom suvereniteta jedne države, navedeno je u saopštenju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife/YouTube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE