Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rekordna smrtnost u Hrvatskoj, glavni krivac kovid-19

  Kovid-19 bio je najčešći pojedinačni uzrok smrti tokom prošle godine u Hrvatskoj, a to je prvi put nakon više od 50 godina da je zarazna bolest prouzrokovala više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga, piše Jutarnji list.

  Slede ga ishemijske bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti i dijabetes, a na četvrtom mestu je hipertenzija, dok je na petom rak bronhija i pluća.

  Reč je o podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz najnovijeg Izveštaja o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2021. godini.

  „Ovaj izveštaj je samo potvrda onoga što od početka govorimo: kovid je teška bolest, a pokazalo se i smrtonosno. Naravno, najvećim delom preminuli su imali i druge dijagnoze, koje su najčešće iz grupe vodećih uzroka smrti“, izjavio je predsednik hrvatskog Društva epidemiologa Miroslav Venus.

  Zagreb, Hrvatska (Pixabay)

  Zagreb, Hrvatska (Pixabay)

  Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, a koji se prenose i u Izveštaju, u prošloj godini bilo je 62.712 umrlih, što je čak 5.689 više nego godinu dana ranije. Ujedno, to je najveći broj umrlih u Hrvatskoj u jednoj godini od kraja Drugog svetskog rata.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE