Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Reciklomat, reciklaža

  Reciklomati – odgovornost u rukama građana

  Studenti, penzioneri, porodice, usputni prolaznici, borci za zdravlje naše planete – svi oni čekaju u redu da bi ubacili ambalažu u reciklomat i dali svoj doprinos zaštiti životne sredine.

  Većina njih videla je negde u Evropi slične mašine i pita se zašto ovo ne postoji svuda u Srbiji ili zašto mašina ne izbacuje novac, kao u nekim zemljama. Odgovor leži u depozitnom sistemu koji je sproveden u određenim državama – kupac pri kupovini određenog proizvoda plaća naknadu za ambalažu, koju kroz pametne mašine dobija nazad. Kako depozitni sistem još uvek nije uveden u Srbiji, došli smo na ideju da pružimo građanima određene benefite kroz reciklomat i motivišemo ih da recikliraju. Po rezultatima ovog pilot-projekta, rekli bismo da je misija uspela i da su se građani aktivirali. Kragujevčani, Beograđani i Nišlije napravili su prostor u svom domaćinstvu kako bi odvajali ambalažni otpad i odneli ga do najbližeg reciklomata. To je pokazatelj da građani vole kada im damo priliku da učestvuju u ekološkim i društveno odgovornim akcijama, te da daju svoj doprinos.

  Reciklomat

  Reciklomat

  Reciklažom do vožnje – Kragujevac

  Kragujevčani su iskusni kada je reciklaža u pitanju, pa i ne iznenađuje činjenica da je prvi reciklomat postavljen upravo u ovom gradu. Istovremeno, ovo je prvi put u svetu da je tetrapak ambalaža ušla u sistem sakupljanja ambalažnog otpada kroz pametne mašine. Sekopak je projekat realizovao u saradnji sa JKP Šumadija iz Kragujevca i kompanijama Coca-Cola HBC, Apatinska pivara i Tetra Pak.

  Reciklažom do koncerta – Niš

  Zbog problema sa otpadom koji ljudi tokom letnjeg perioda ostavljaju na keju, za Nišlije smo pripremili poseban eko-izazov. Pored toga što projekat ima cilj da motiviše mlade da recikliraju, važno nam je bilo da smanjimo otpad koji ostavljaju na samom keju nakon noćnih okupljanja. Eko-izazov podrazumeva da nakon sakupljenih 100.000 ambalažnih jedinica nagradimo Nišlije koncertom. Očekuje se da će Nišlije prikupiti ovu količinu nakon dva-tri meseca, kada ćemo, na osnovu anketiranja mladih, organizovati koncert po njihovom ukusu.

  Violeta Belanović pored reciklomata

  Violeta Belanović pored reciklomata

  Pametnom reciklažom do ekoloških navika – Beograd

  Globaltel reciklomati postavljeni su pre više od godinu dana u Beogradu, a građani su kroz njih reciklirali 3,5 miliona ambalažnih jedinica (PET plastike, limenki, tetrapak i staklene ambalaže).

  Ovi projekti zahtevaju veliku logističku i sistemsku podršku svih koji učestvuju u projektu, pogotovo kada je u pitanju sakupljanje ambalažnog otpada. Zbog toga su građanima dali opciju da, pre nego što se upute ka reciklomatu, mogu da pogledaju na sajtu reciklomat.rs da li je kapacitet reciklomata popunjen.

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Nenad Kostić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE