Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ratna mornarica će štititi norveške platforme

  Norveška će angažovati vojsku radi zaštite svojih naftnih i gasnih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska gasovoda koja dopremaju energent u Evropu, rekao je norveški premijer.

  Curenje gasa kao rezultat moguće sabotaže otkrivene na gasovodima „Severni tok“ u utorak izazvalo je pometnju na energetskim tržištima i povećalo zabrinutost.

  Norveška je trenutno najveći evropski snabdevač gasom i vodeći globalni snabdevač naftom. Ima više od 90 gasnih i naftnih polja na moru, od kojih je većina povezana s mrežom gasovoda koji se protežu na oko 9.000 kilometara.

  „Vojska će biti vidljivija na norveškim naftnim i gasnim postrojenjima“, rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za medije.

  Na napad bi se „odgovorilo zajednički s našim saveznicima“, rekao je premijer Norveške, koja je članica NATO saveza.

  Na moru bi bila angažovana mornarica da štiti pomorska postrojenja, a na kopnu bi policija mogla pojačati svoju prisutnost na postrojenjima, rekao je on.

  NATO i Evropska unija naglasile su potrebu da se zaštiti kritična infrastruktura i upozorili na „snažan i ujedinjen odgovor“ ako bude više napada.

  U ponedeljak, Norveška agencija za naftnu sigurnost pozvala je na veći oprez zbog nepoznatih bespilotnih letelica koje su viđene blizu norveških platformi, upozoravajući da mogu predstavljati rizik od nesreća ili namernih napada.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE