Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Električni avion "Alice"

  Prvi potpuno električni putnički avion na svetu uspešno poleteo (VIDEO)

  Izraelska kompanija „Eviation Aircraft“ uspešno je lansirala“ Alice“ u utorak ujutro sa međunarodnog aerodroma Grant County u Vašingtonu. Avion sa nultom emisijom je putovao na visini od 3.500 stopa tokom osmominutnog leta.

  „Ovo je istorija. Nismo videli promenu pogonske tehnologije na avionu otkako smo prešli sa klipnog motora na turbinski motor. To su bile 1950-te kada ste poslednji put videli da se potpuno nova tehnologija poput ove spaja“, rekao je Gregori Dejvis, predsednik i izvršni direktor kompanije Eviation, za CNN Business.

  Sa tehnologijom baterija sličnom onoj u električnom automobilu ili mobilnom telefonu i 30 minuta punjenja, „Alice“ sa devet putnika će moći da leti jedan sat, oko 440 nautičkih milja. Avion ima maksimalnu brzinu od 250 čvorova, ili 287 milja na sat. Za referencu, Boing 737 ima maksimalnu brzinu od 588 milja na sat.

  „Eviation“ je osnovana 2015. godine i od tada gura „Alice“ napred. Kompanija se nada da će iskoristiti informacije prikupljene tokom leta u utorak da pregleda naredne korake i isporuči avione kupcima do 2027. godine, iako upozorava da je plan podložan promenama.

  „Zapravo smo generisali, iskreno, terabajte podataka sa sistemima za prikupljanje podataka koje smo imali u avionu. Odvojićemo nekoliko nedelja da ih pregledamo da vidimo kako letelica radi u odnosu na naše modele i analize. Odatle ćemo razumeti šta treba da uradimo sledeće“, rekao je Dejvis.

  Avion „Alice“ ima tri verzije

  Kompanija kaže da očekuje da će raditi na razvoju aviona sa sertifikatom FAA do 2025. godine, nakon čega će uslediti godinu ili dve testiranja leta pre nego što može da isporuči „Alice“ kupcima.

  Tri različite verzije „Alice“ su u prototipskim fazama: „prigradska“ varijanta, izvršna verzija i jedna specijalizovana za teret. Konfiguracija za prigradsku vožnju prima devet putnika i dva pilota. Izvršni dizajn ima šest putničkih sedišta za prostraniji let, a teretni avion ima zapreminu od 450 kubnih stopa.

  Ali Alisino putovanje ka poletanju nije prošlo bez problema. Zbog kašnjenja, prvobitno se očekivalo da će „Alice“ leteti 2021. godine. „Eviation“ se suočio sa smetnjama u rukovodstvu i nizom vremenskih problema koji su ometali napredak testiranja i pomerali datume poletanja. Očekuje se da će prigradska avio-kompanija „CapeAir“ pustiti flotu u upotrebu do 2023. godine, koja će opsluživati rute preko Bostona i Kejp Koda. „DHL“ i avio čarter kompanija „GlobalX“ sa sedištem u Majamiju takođe su najavili planove za kupovinu aviona.

  Evo kako izgleda hibridno-električni putnički avion koji će poleteti do 2025. (VIDEO)

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE