Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Rat“ privatnoj onlajn nastavi u Kini – šta će biti sa oko 3.000 srpskih predavača?

  Posle poreskih obaveza koje će morati da počnu da izmiruju počevši od jeseni, neke od srpskih radnika na internetu u bliskoj budućnosti čeka još jedna nedaća – kineska vlada donela je niz pravila koja bi mogla njihov posao da učine nemogućim.

  Nove mere u Kini bi mogle najpre da utiču na nastavnike jezika iz Srbije koji čine najbrojniju grupu srpskih radnika na internetu i ima ih oko 10.000, a čak trećina njih predaje učenicima iz Kine, ukazuju iz srpskog Udruženja radnika na internetu (URI) za BBC na srpskom.

  Jedan od njih je i U.K, koji drži nastavu engleskog jezika kineskim đacima duže od četiri godine, a sada strahuje zbog sve veće neizvesnosti koju su izazvala nova pravila.

  „Trenutno ne radim, a od septembra ću smeti da radim samo tri i po sata dnevno – iz kompanije kažu da će moći nekako da opstanu do februara, ali mnogi misle da ni to nije moguće“, poručuje ovaj nastavnik engleskog jezika iz Srbije.

  Centralni komitet Komunističke partije Kine i Državni savet te zemlje objavili su krajem jula 2021. godine smernice iz oblasti obrazovanja.

  Prema novim pravilima, kompanije u Kini će moći da nastave da obavljaju ovu delatnost samo ako se odreknu profita, a nastavnicima koji žive van ove zemlje neće biti dozvoljeno da podučavaju kineske učenike.

  Šta kažu nastavnici iz Srbije

  Ukoliko smernice koje je izdala kineska vlada počnu dosledno da se primenjuju u svim krajevima zemlje, privatni onlajn časovi iz nekolicine školskih predmeta koje predaju nastavnici van Kine neće više moći da se održavaju.

  Neke od najvećih škola koje u Kini pružaju ove usluge poput MagicEears, Whales, VIP Kid i GoGo Kid “preko noći” su prestale da rade ili su na ivici da se ugase, kažu iz URI z BBC.

  Pitanje je vremena kada će se to dogoditi u manjim školama u kojima uglavnom rade naši predavači, pošto je rezervisanje novih kurseva obustavljeno 9. avgusta, dodaju.

  Jedan od korisnika društvene mreže Redit iz Srbije podelio je obaveštenje koje je dobio od kompanije MagicEars gde se navodi da je ovo „verovatno poslednja godina“ u kojoj će kompanija raditi.

  U ovoj kompaniji zaposlen je i U. K. koji napominje da je novim merama zabranjeno predavati školskoj deci tokom vikenda, školskog raspusta i nacionalnih praznika.

  Iz tog razloga on neće biti u mogućnosti da radi i zarađuje do početka školske godine, a kada ona počne termini za nastavu tokom radnih dana biće ograničeni pošto posle 21 čas po lokalnom vremenu u Kini deca neće smeti da pohađaju privatne časove, dodaje on.

  Odabrano je devet gradova u kojima će ovaj plan prvo zaživeti kao pilot projekat – Peking, Šangaj, Šenjang, Gvangžu, Čengdu, Žengžu, Čangži, Vejhai i Nantong.

  Ipak, ugovori koji su sklopljeni između roditelja i kompanija koje pružaju usluge onlajn edukacije biće ispoštovani, pa će đaci koji već pohađaju kurseve ili su ih platili moći da iz završe bez smetnji.

  Časovi onlajn nastave biće ograničeni na 30 minuta i moraće da se završe pre 21 sata po lokalnom vremenu.

  Oglašavanje institucija za onlajn edukaciju neće biti dozvoljeno u medijima, na internet platformama i bilbordima postavljenim na javnim mestima i u stambenim blokovima, piše u smernicama.

  Međutim, ima i onih kojima nove smernice dosad nisu uticale na posao.

  Među njima je i Stefan Nešović, koji više od četiri meseca predaje engleski jezik učenicima u Kini.

  Kako kaže, iz kompanije za koju radi i koju nije želeo da imenuje uveravaju ga da će sve nastaviti da funkcioniše bez problema i ne bi trebalo da ih bude ni u bliskoj budućnosti.

  „Čak sam pre nekoliko nedelja dobio i ugovor za stalno, a iz firme su nas pitali i da preporučimo kolege koje bi mogle da nam se priključe“, priča on u razgovoru za BBC na srpskom.

  Ipak, Nešović je primetio je da su se roditelji njegovih đaka „uspaničili“ i raspituju se na koji način bi njihova deca mogla da nastave sa privatnim časovima kada nova pravila zažive.

  Prema podacima kojima raspolažu u Udruženju radnika na internetu, više od 3.000 srpskih nastavnika bi moglo da ostane bez posla zbog uništavanja kineskog tržišta koje se smatra najvećim na svetu u ovoj sferi poslovanja.

  „Dojučerašnji nastavnici jezika moraće da potraže drugo zanimanje ili da pokušaju da ostvare direktan kontakt sa učenicima, što je strogo zabranjeno u svim školama“, napominju iz organizacije URI.

  Osim što firme sa kojima srpski nastavnici jezika imaju sklopljene ugovore zabranjuju direktak kontakt sa klijentima, i roditelji učenika bi mogli da imaju probleme ukoliko bi se odlučili da njihova deca na taj način nastave vanškolsku edukaciju.

  U manjim sredinama čak i policija nadgleda situaciju i pokušava da razotkrije predavače koji ne rade po novim pravilima, kao i građane koji se ne ponašaju u skladu sa smernicama vlade, ističe Hauard Ženg, urednik BBC Njuz servisa u Kini.

  Postoje i otvorene linije preko kojih građani mogu da prijave kršenje mera, dodaje U. K.

  Zbog čega je Kina promenila ova pravila

  Donošenje odluke o uvođenju ograničenja za onlajn nastavu za školsku decu zvaničnici objašnjavaju potrebom da se „smanji teret na plećima mladih učenika“.

  Ipak, neki smatraju da se iza odluke krije šira lepeza razloga koja nema mnogo veze sa opterećenjem učenika u Kini.

  Pojedini kritičari odluke kineske vlade i zaposleni u ovoj industriji su zabrinuti da bi ovo obrušavanje na jedan od sektora koji se najbrže razvijaju moglo da dovede do velikog povećanja nezaposlenosti u Kini.

  Izvor: BIZLife/BBC

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE