Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „RAST ZAPOSLENOSTI u Srbiji? Nerealno, tek će biti otkaza“

  Broj zaposlenih u Srbiji povećan je za 44.422 osobe u odnosu na isti period prošle godine, ali rast zaposlenosti za 2,3 odsto pre svega se može pripisati pojačanom angažovanju sezonskih radnika.

  Rast zaposlenosti beleže prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, piše list.

  Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, smatra da problemi u vezi sa održanjem stope zaposlenosti tek predstoje, posebno sa istekom državne pomoći u formalnom sektoru, koji će usloviti pad zapošljavanja u proizvodnji.

  Čim izostane pomoć, pred nama će se prikazati realnost. Veći pad realne zaposlenosti dogodiće se već u prvim mesecima 2021. koji su tradicionalno loši za plasman proizvoda i usluga“, navodi Rajić.

  Povećanju zaposlenosti u trećem kvartalu doprineli su letnji sezonski poslovi u ugostiteljstvu i turizmu zbog čega je slika o zaposlenosti uzdignuta, samo na kratko. Realnost je, ipak, sasvim drugačija, dodaje Rajić, jer većina hotela u Beogradu najavljuje zatvaranje zbog prevelikih troškova održavanja, a oko 5.000 radnih mesta već je izgubljeno.

  „Slično je i u turizmu, a ove godine i auto-industrija beleži redukciju zaposlenosti“, ističe.

  Ranka Savić, predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata, kaže za Politiku da je u trenutnoj situaciji ekonomski nemoguće govoriti o povećanju zaposlenosti, pogotovo kada se zna da je na stotine hiljada ljudi ostalo bez redovnih primanja.

  „Bez posla ostaju zaposleni u turizmu, ugostiteljstvu, avio i drumskom saobraćaju. Industrija zabave potpuno je stala i bez prihoda je ostalo 26.000 ljudi. Sve to navodi na zaključak da priča o rastu zaposlenosti nije realna“, zaključuje Savić.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE