Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovenci ODUSTALI od prodaje kosovskog operatera

  Telekom Slovenije obustavio je postupak prodaje svoje kosovske podružnice Ipko telekomunikacije,koji je pokrenut sredinom 2019. godine.

  Postupak se okončava bez izbora kupca i Ipko ostaje deo grupe Telekom Slovenije, saopšteno je iz slovenačke kompanije, a prenosi agencija STA.

  Telekom Slovenije je postao jedini vlasnik Ipka 2018. godine, kada je stekao preostalih 7,0 posto akcija kompanije koje su još uvek držali manjinski akcionari. Sredinom marta 2018. godine, slovenačka kompanija je obezbedila 15 miliona evra za povećanje kapitala kosovske podružnice.

  Ipko, koji je osnovan u decembru 2007. godine, vodeći je pružalac usluga fiksne telefonije na KiM, a ima zapažen udeo i u mobilnoj telefoniji. Zapošljava više od 500 ljudi.

  Prema izveštaju o poslovanju za 2018, Ipko je te godine imao 44,4 posto tržišnog udela po pretplatama na širokopojasnu mrežu fiksne telefonije, a u mobilnoj telefoniji je imao udeo od 39,2 procenta.

  Telekom Slovenije nije naveo u saopštenju razlog zbog kojeg je odlučio obustavi prodaju, dok je slovenačka POP televizija nedavno izvestila da se pregovori sa ponuđačima završavaju.

  Ova komercijalna tv stanica je tada prenela da je ključni problem bugarski ponuđač, kojeg ne preferiraju ni slovenačka vlada ni SAD, jer bi njegova pobeda na tenderu mogla da ima veliki uticaj na geopolitičke odnose u regionu, dodaje STA.

  Prema POP televiziji, ponude su dostavila tri ponuđača – Albanija Telekom Invest, koji je, kako se navodi, u vlasništvu bugarskog tajkuna Spasa Ruseva sa dobrim vezama u Rusiji, zatim Akcijski fond za južnu Evropu i konačno jedan od najbogatijih rukovodilaca kosovskih preduzeća, čije ime nije objavljeno.

  Ponude su se navodno kretale od 120 do 140 miliona evra, pri čemu su najmanje dva od pomenutih ponuđača već uplatila šest miliona evra.

  Ipak, najveću ponudu za Ipko dao je Telekom Srbije, što je krajem juna potvrdio i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, a kasnije su beogradski mediji pisali da je srpski operater ušao u drugi krug tendera.

  Ahmeti je krajem juna na svom Tviter nalogu objavio da je Telekom Srbije ponudio čak 155 miliona evra za kupovinu kosovskog operatera. U svom postu je, međutim, ocenio da bi ta ponuda trebalo da bude „blokirana“.

  Izvor: Tanjug, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE