Raste vrednosti ugovora finansijskog lizinga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Raste vrednosti ugovora finansijskog lizinga

  Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) objavila je danas da je na kraju trećeg kvartala 2017. godine zabeležen rast vrednosti ugovora finansijskog lizinga za 25,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  Kako je objavljeno, ukupna vrednost ugovora iznosila je 272,4 miliona evra, odnosno 55,4 miliona evra više nego u trećem kvartalu 2016. godine.

  Najveća vrednost ugovora je zabeležena u sektoru komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, 126 miliona evra, a po ukupnom udelu ga prati sektor putničkih vozila sa 97 miliona evra.

  Predsednik ALCS-a Boris Stević ocenio je na konferenciji za novinare da ovakvi rezultati pokazuju da će na kraju 2017. godine ukupna vrednost ugovora premašiti prošlogodišnju.

  Prema njegovim rečima, zbog povećanja privredne aktivnosti, vlasnici preduzeća imaju potrebu za ulaganjem u osnovna sredstva za rad, što je uticalo i na rast lizing tržišta u ; Srbiji.

  “Imamo situaciju da su, na primer, domaći transporteri sve konkurentniji na inostranom tržištu, da različite industrijske oblasti – drvna, metalurgija, štamparska, IT industrija, rudarstvo i mnoge druge grane žele da unaprede svoju opremu kako bi im proizvodi bili kvalitetniji i inovativniji, te konkurentniji na tržištu”, rekao je ;Stević.

  U periodu od 2012. do 2016. godine vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga porasla je za 24 procenta. U istom periodu, procenat nenaplativih ugovora je smanjen sa 14,4 na 7,2 procenta, koliko je iznosio krajem 2016. godine.

  Kako je saopšteno, u strukturi lizing ugovora za period od 2012. do 2016. godine reovladjuju ugovori za finansiranje komercijalnih, teretnih i ostalih vozila sa 38 procenata.

  Medju najvećim korisnicima lizinga su kompanije koje posluju u oblasti saobraćaja i informisanja, a prate ih snabdevanje električnom energijom, rudarstvo i preradjivačka industrija i trgovina na veliko i malo.

  Generalna sekretarka Asocijacije Teodora Milenković ocenila je da su jednostavne procedure za odobrenja finansiranja putem lizinga i činjenica da se trošak pretvara u investiciju pošto je predmet lizinga ujedno i sredstvo obezbedjenja, doprineli tome da se privrednici sve češće opredeljuju za lizing. ;

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE