Seoski referendumi: Sami biraju šta s novcem od poreza

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Seoski referendumi: Sami biraju šta s novcem od poreza

  Stanovnici Šapca će 3. decembra na referendumu neposredno odlučivati o tome za koje projekte i namene će novac prikupljen od poreza biti potrošen, najavio je gradonačelnik ovog grada Nebojša Zelenović.

  Na konferenciji za medije u Beogradu Zelenović je rekao da je građanima sa područja opštine Šabac omogućeno da predlažu projekte, a da se nakon toga izjasne na glasanju koji od njih će dobiti sredstva.

  “U 24 od 50 šabačkih sela će biti održan referendum i građani će moći na najneposredniji mogući način, kao u Švajcarskoj, da glasaju o tome šta je za njih najvažnije i na šta novac koji su tokom godine dali može da se potroši”, rekao je Zelenović i dodao da je primer koji je Šabac dao jedinstven u celoj Srbiji.

  Prema njegovim rečima, svi građani na ovoj opštini imaju mogućnost da glasaju, ali pravo da predlažu projekte koji će dobiti novac imaju samo oni koji su platili porez.

  “Predloga ima raznih. Od toga da se plati neki fudbalski klub, do toga da se iskopa nekakav zajednički bunar ili da se kupi vaga za merenje povrća i voća.”

  Odlučivaće svi, pa ako svi sugrađani u jednom mestu hoće da pare idu nekom fudbalskom klubu – to je volja većine, to je demokratija, kaže Zelenović.

  Prvi čovek Šapca navodi da su građani u početku bili skeptični prema ideji o referendumu, da nisu verovali da on može biti realizovan, ali da su u međuvremenu promenili mišljenje.

  “U prethodnom periodu kada smo čitav ovaj proces usaglašavali, od poreza na imovinu smo prikupili oko 300.000 evra u ovih 50 sela, a sada smo došli skoro do milion. Dakle, građani žele i hoće da učestvuju”, kaže Zelenović.

  Izvor: Slobodna Evropa

  Foto: sabac.rs

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE