Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pad uvoza u prva dva meseca 2021.

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva dva meseca ove godine iznosila je 6,52 milijardi evra, što je 2,6 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

  Izvezeno je robe u vrednosti od 2,93 milijarde evra, što je rast od 3,3 odsto u odnosu na isti period lane, dok je uvoz opao za sedam odsto, na 3,58 milijardi evra.

  Deficit je iznosio 655 miliona evra i bio je 35,6 odsto manji nego u isto vreme prethodne godine.

  Pokrivenost uvoza izvozom je bila 81,8 odsto i bila je veća od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,7 procenata.

  U strukturi izvoza po nameni proizvoda najviše je bilo proizvoda za reprodukciju (61,3 odsto), slede roba za široku potrošnju (27,8 odsto) i oprema (11 procenata).

  U strukturi uvoza najviše je bilo proizvoda za reprodukciju (53,8 odsto), potom robe za široku potrošnju (20,4 odsto) i opreme (13,8 odsto).

  Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini, te je razmena sa zemljama Evropske unije činila 63 odsto ukupne.

  Drugi po važnosti partner bile su zemlje CEFTA, s kojima Srbija ima suficit u razmeni od 272 miliona evra.

  Izvoz je iznosio 405,5, a uvoz 133,5 miliona evra, te je pokrivenost uvoza izvozom bila 303,7 odsto, što je uglavnom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), nafte i naftnih derivata, električnih mašina i aparata, drumskih vozila i gvoždja i čelika.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE