Radnici Fijata protestuju: Blokiraćemo Kragujevac, ako treba i Beograd

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici Fijata protestuju: Blokiraćemo Kragujevac, ako treba i Beograd

  Radnici Fijata danas su blokirali glavni ulaz u fabriku i zahtevaju od države da ih zaštiti od najavljenog otpuštanja. Ukoliko država ne pronađe rešenje, najavljuju blokadu gradskih saobraćajnica i auto-puta.

  Na protestu ispred fabričkog ulaza „Šest topola“ okupilo se više stotina radnika, a podršku su im dale i kolege i firme „Fijat plastik“, koji su u generalnom štrajku od februara prošle godine, prenose mediji.

  Radnici koji u kolonama dolaze do fabrike, nose pištaljke, zvižde i negoduju zbog ucena poslodavca.

  Inače, Fijat je u tranzcionom periodu, za prelazak na proizvodnju električnog automobila, u svojoj fabrici u Italiji, radnike poslao na plaćeno odsusutvo.

  Italijanski radnici su dobijali platu do početka proizvodnje novog modela, pa zaposleni u Kragujevcu zahtevaju da se i u njihovoj fabrici primeni isti princip.

  Ponuđeno im:ili da idu u inostranstvo ili tehnološki višak

  Zaposleni u kragujevačkom Fijatu bili su na razgovorima sa menadžerima i treba da odluče da li će ići u inostranstvo da rade u Fijatovim fabrikama dve godine ili će biti proglašeni tehnološkim viškom, odnosno dobiti otkaz.

  “Radnici su danas zvanično obavešteni od menadžmenta da nude neke sitne otpremnine, u skladu sa zakonom. Radnici će biti proglašeni tehnološkim viškom, a jedan broj radnika treba da se pošalje u inostrane zemlje – Poljsku, Slovačku, Nemačku i Italiju. Za sada je taj broj 200 radnika i to na osnovu odluke kompanije ko će ići, a ostali će dobiti otkaze, odnosno biće proglašeni tehnološkim viškom“, rekao je juče za N1 zamenik predsednika sindikata Fijat plastik Zoran Miljković.

  Najavljena proizvodnja električnog modela, i šta sada?

  Inače radnici su krajem prošlog meseca saopštili da su montažne trake na kojima se proizvode automobili u kragujevačkom Fijatu bile pokrenute i radile su u dve smene na jedan dan i to zbog delegacije iz Beograda, dok je već sutradan proizvodnja stala.

  Rečeno nam je da delegacija iz Beograda stiže u Fijat. Ne znamo ko dolazi. Saopšteno nam je da montažne trake moraju u to vreme da se kreću, pa makar i bez delova. Pogoni Karoserije su dva dana sređivani i ‘glancani’. Sutra ne radimo”, rekao je tada za N1 radnik fabrike automobila Fijat u Kragujevcu.

  Inače, prethodno su u aprilu pogoni Fijata radili svega dva dana.

  Izvor: Nova.rs, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE