Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici Fijata: Ponedeljak je „crvena linija“, premijerka: „Njima neko manipuliše“

  Radnici Fijata jutros su održali protest.

  Nekoliko stotina radnika okupilo se rano jutros ispred ulaza Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu, u znak protesta što je kompanija nastavila da ih poziva na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je nakon razgovora predstavnika zaposlenih sa premijerkom Srbije Anom Brnabić najavljeno da će taj proces biti zamrznut, prenose mediji.

  Na današnjem protestu radnika Fijatove fabrike automobila (FCA) u Kragujevcu dat je rok Vladi Srbije, koja je trećinski vlasnik fabrike, da do ponedeljka izadje sa konkretnim rešenjima za status zaposlenih i socijalni program.

  Protest na kome su im se obratili predstavnici sindikata i radnika trajao je oko sat vremena.

  Kako se čulo na skupu radnika ispred Fijatove kapije „Šest topola“, poslodavcu je poslata poruka opomene pošto je „već prvog dana“ prekršio dogovor o zamrzavanju socijalnog programa dok traju pregovori.

  Radnici Fijata: Ponedeljak „crvena linija“

  „Naša crvena linija je ponedeljak. Ako Vlada Srbije ne izadje sa konkretnim rešenjima za naše probleme posle ponedeljka idemo u blokade. Blokiraćemo sve, od raskrsnica do institucija“, poručio je u obraćanju okupljenim radnicima predstavnik fabričkog sindikata „Nezavisnost“ Igor Andjić.

  On je pozvao Vladu Srbije da što pre reši problem radnika jer, kako je rekao, „ljudi su pod velikim pritiskom“.

  Predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Djordjević je rekao da je kompanija koja je zaposlenima obećala „posao veka“ ponudila dva uslova radnicima koji su teško prihvatljivi: odlazak u inostranstvu ili biro za nezaposlene.

  „Ovih dana smo imali kontakte sa predstavnicima Vlade. Imamo naznake da možemo da napravimo pomake, da situacija bude bolja nego što jeste“, rekao je Djordjević i.

  On je rekao da je bilo pritisaka iz Vlade da se danas ne organizuje protest i poručio radnicima da će u svakom trenutku znati kako teku pregovori.

  Sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije

  Sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije

  „Onog momenta kada budemo napravili finalni dogovor, skupićemo se kao danas i o svemu informisani i ukoliko dobijemo punu saglasnost – idemo da to potpišemo“, rekao je Djordjević i naglasio „guramo priču do kraja, jedninstveno“.

  Predstavnik radnika Djordje Milojević poručio da se traži potpuno ispunjenje zahteva koje su predstavnici sindikata i radnika juče dostavili premijerki Ani Brnabić.

  Predstavnik Samostalnog sindikata Fijat plastika Zoran Miljković je rekao da sindikalci i predstavnici radnika trpe pritiske i da su „visokopozicionirani političari tražili juče da se današnji protest otkaže“.

  On je poručio radnicima da ne prihvataju ponudu Fijata za odlazak u inostranstvo jer ne postoji nijedan član zakona Srbije po kome radnike mogu da pošalju na rad u inostranstvo, a da mogu, kako je rekao, najdalje do Kraljeva.

  „Potvrdjeno nam je u kabinetu premjerke da uopšte nema garancija da kada se vratimo iz inostranstva da ćemo raditi ovde električni model“, rekao je Miljković.

  Miljković je podsetio da je juče Vladi poslat predlog socijalnog programa koji mora da bude isključivo na dobrovoljnoj bazi i prema domaćim zakonima. Poručio je radnicima da „isključe strah“ i da nemaju više čega da se plaše, jer su svakako bez posla i „pokojni“.

  „Preostaje borba“

  „Sad ostaje samo ova borba, jedino ovako možemo da uspemo da izvučemo nešto i da ostanemo na poslovima. Očekujemo da predstavnici Vlade Srbije da danas u 10 sati imaju satanak sa Italijanima“, rekao je Miljković.
  On je naveo da je premijerka tražila od Saše Djordjevića da se sačeka još tri, četiri dana i to su uvažili.

  „Ako budu ponovo lagali i obmanjivali, onda krećemo u proteste i nećemo stati“, rekao je Miljković.

  Kako je rečeno novinarima, ranije najavljena blokada ulaza nije organizovana, jer je posle jučerašnjih „pritisaka iz Vlade“ dogovoreno da se državi da još nekoliko dana vremena da izadje sa konkretnim rešenjima.

  Radnici su danas, kako su navele vodje sindikata, izrazili nezadovoljstvo jer se problemi ne rešavaju već dve nedelje kao i zbog toga što je Fijat prekršio dogovor i o zamrzavanju socijalnog programa te je nastavio da poziva radnike na izjašnjavanje.

  Kako je ranije saopšteno iz Stelantisa, u čijem sastavu posluje Fijat, u Kragujevcu je višak 1.541 radnik iz FCA-a odnosno oko 90 radnika u Fijat plastiku.

  Premijerka: Problemi se ne mogu rešiti za dva dana, radnicima „neko manipuliše“

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je do protesta radnika ispred Fijatove fabrike u Kragujevcu jutros došlo zato što je neko njima „manipulisao“.

  Brnabić je za televiziju Hepi izjavila da je sa predstavnicima radnika i sindikata iz Kragujevca razgovarala u ponedeljak, i da se nije moglo očekivati da se problemi reše za dva dana.

  Premijerka je navela i da će danas razgovarati sa predstavnicima kompanije za proizvodnju električnih automobila „Stelantis“ o tome „zašto su oni sa svoje strane prekršili dogovor“ sa Vladom, koji je podrazumevao da se izjašnjavanje radnika o odlasku iz fabrike ili odlasku u inostranstvo odloži na deset dana, do 20. juna.

  „To nije fer i tu su radnici u pravu“, kazala je Brnabić i dodala da je „juče u 10.30 imala prvi razgovor sa ‘Stelantisom’ u vezi posredovanja oko uslova za radnike“.

  „Zahvaljujem radnicima na protestu, bili su izuzetno fer. Bilo ih je oko 300, nisu blokirali fabriku, nisu ništa zatvarali, rekli su da veruju i dalje u Vladu Srbije i da je njihova sudbina u nasim rukama“, kazala je Brnabić.

  Prema njenim rečima, „oko 1.000 radnika ostaje da radi s tim što će ići u inostranstvo na trening i obuke“.

  „Stelantis sa državom briše patos“: Radnici u četvrtak BLOKIRAJU Fijat

  Izvor: Beta, N1

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE