RADNA NEDELJA od 4 dana - ko je sve primenio i kakva su iskustva?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RADNA NEDELJA od 4 dana – ko je sve primenio i kakva su iskustva?

  Poslodavci širom sveta počeli su da testiraju četvorodnevnu radnu nedelju što je nakon rada od kuće još jedna promena koju je pandemija donela u svetu rada.

  Kraću radnu nedelju, odnosno do četvrtka počeli su da praktikuju poslodavci u Španiji, Novom Zelandu, Japanu, ali i u Danskoj i na Islandu.

  Kako piše Rojters, rasprava o “skandinavskom modelu” koji se temelji na pretpostavci da će produktivnost rasti ako se smanji broj radnih sati nije naročito nova.

  Međutim, u poslednje vreme, opet je aktuelna usled kovid krize.

  I to ne samo među vlasnicima kompanija, već i u javnom sektoru te među političarima.

  Dilema porodični život ili karijera

  U Evropi španska vlada razmatra mogućnost uvođenja ovog modela kako bi ubrzala oporavak privrede. S druge strane, javna uprava u Danskoj i Islandu već radi samo do četvrtka.

  Iz agencije za privremeno zapošljavanje Adecco navode da mnoge kompanije uvode kraću radnu nedelju posebno u kontekstu nedostatka radne snage u maloprodaji i ugostiteljstvu.

  “Nakon koronakrize ljudi su postali svesniji da njihovi dotadašnji radni uslovi nisu bili baš najbolji. Sada smatraju kako ne bi trebalo da žrtvuju svoj lični život zbog karijere”, kaže Christophe Caitor, prvi čovek Adecca.

  Na Novom Zelandu kompanija Unilever testira radnu nedelju od četiri dana, dok u Japanu treća banka po veličini Mizuho nudi mogućnost za svojih 45.000 radnika da rade tri ili četiri dana.

  Kako ćemo raditi u 2021? “Radna nedelja od 4 dana ili kad vam odgovara”

  Telefonica skratila radnu nedelju ali i platu

  Dok mnogi skeptično gledaju na to koliko će promene u svetu rada zaživeti i nakon kraja pandemije, i španska telekomunikaciona kompanija Telefonica među kompanijama je koje testiraju četvorodnevnu radnu nedelju.

  Za sada u tom režimu radi 10 odsto njenih zaposlenih na španskom tržištu.

  Telefonica je radnicima koji rade skraćeno smanjila platu za 15 odsto, a poslodavci u drugim zemljama nameravaju da ponude punu platu, uprkos manjem broju odrađenih sati.

  U danskoj opšini Odsherred 300 službenika radi četiri dana nedeljno uz punu platu u sklopu trogodišnjeg testa.

  U Španiji Ministarstvo industrije razmatra 50 miliona evra vredan pilot program kako bi kompanijama pomoglo u smanjivanju radnih sati, a bez snižavanja plata.

  REVOLUCIONARNA ODLUKA! Radna nedelja od 4 dana na nivou države?

  Negde i bez smanjenja plate, a rezultati još bolji

  Informatička kompanija Software El Sol iz Andaluzije uvela je četvorodnevnu radnu nedelju bez smanjenja plate, i povećala broj zaposlenih za 15 odsto.

  “Prodaja je porasla 20 odsto, a izostanci s posla dramatično su se smanjili; zadovoljstvo zaposlenika i klijenata takođe je poraslo, zajedno s produktivnošću”, tvrdi direktor marketinga Pedro Cortes.

  Carlos Victoria, ekonomista u španskog poslovnoj školi ESADE kaže da će u nekim sektorima biti jednostavnije reorganizovati radne procese i smanjiti radne sate, ali postoje sektori kod kojih bi kraće radno vreme uticalo na smanjenje proizvodnje.

  “Razmatranje četvorodnevne radne nedelje kao budućnosti sveta rada još je preuranjeno, barem u kratkom roku”, smatra Victoria.

  Premijerka koju obožavaju predlaže: ČETVORODNEVNA radna nedelja za novi početak

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE