Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REVOLUCIONARNA ODLUKA! Radna nedelja od 4 dana na nivou države?

  Španija bi mogla da postane prva zemlja na svetu koja će testirati četvorodnevnu radnu nedelju na nivou države nakon što je vlada pristala da pokrene pilot projekat među kompanijama zainteresovanim za ovu ideju.

  Ovu ideju je početkom godine predložila španska politička stranka Mas Pais.

  „Španija je jedna od zemalja u kojoj radnici rade više sati od evropskog proseka, ali se ne među najproduktivnijim zemljama. Smatram da ako neko radi duže ne znači da radi i bolje“, rekao je predsednik stranke Injigo Erehon.

  O tačnim detaljima pilot programa još uvek se razgovara među vladinim zvaničnicima, ali Erehonova stranka predložila je trogodišnji projekat vredan 50 miliona evra koji bi omogućio kompanijama da pokušaju da smanje radno vreme uz minimalan rizik. Na primer, troškovi kompanije koja pristane da uvede skraćeno radno vreme bili bi 100 posto pokriveni prve godine, 50 procenata druge i 33 procenta treće godine.

  „Sa ovim ciframa procenjujemo da bi u pilot projektu učestvovalo oko 200 kompanija sa između 3.000 do 6.000 radnika. Jedine crvene linije koje želimo da vidimo je istinsko smanjenje radnih časova a da plate i poslovi ne budu izgubljeni“, rekao je Hektor Trehero iz Mas Paisa

  Tejero je takođe rekao da bi pilot program mogao da započne već ove jeseni, i dodao da će „Španija biti prva zemlja koja će pokrenuti projekat ove veličine. Pilot projekat poput ovog nije sproveden nigde u svetu“.

  Iako nijedna druga zemlja nije zvanično pokušala da primeni četvorodnevnu radnu nedelju, ideja je stekla veliku popularnost poslednjih godina.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE