Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RAD OD KUĆE u Srbiji utrostručen i potpuno NEREGULISAN

  Rad od kuće trenutno nije zakonski regulisan, a broj građana u Srbiji koji su napustili kancelarije gotovo je tri puta veći nego pre izbijanja epidemije. Institut za društvene nauke bavio se poteškoćama koje nosi rad od kuće, potencijalnim izmenama Zakona o radu.

  U Srbiji je prema poslednjim podacima 2019. godine oko 134.000 radnika radilo od kuće. Taj broj se u 2020. godini, odnosno u aprilu, u prvoj fazi trajanja virusa, popeo na više od 400.000, odnosno oko 15 odsto zaposlenog stanovništva.

  Krši se pravo na dostojanstven rad, pravo na privatnost, pravo na lečenje, pravo na kretanje, pravo na porodičnu atmosferu koja je u ovim uslovima često nadzirana, a istovremeno je radno vreme totalno nedefinisano i to dovodi na neki način do eksploatacije radnika„, rekla je istraživač iz Instituta za društvene nauke Nada Novaković za N1.

  Navela je da se krše i odredbe Zakona o radu prema kojima radnik ima prava da sa poslodavcem dogovori uslove o radu, da ima pravo na dnevni odmor i slično.

  Zakon o radu treba dopuniti obavezama poslodavaca da tačno definiše radno vreme u tim uslovima, norme, način nadzora, da plati povećan rizik od povreda, odnosno da omogući da se radnik ne eksploatiše na bilo koji način tokom radnog vremena.

  Kako je dodala, u Švajcarskoj se na primer poslodavac obavezao da radnicima plati 20 odsto stanarine, u Francuskoj je zabranjeno da se obraća poslodavac radniku u nekom delu dana.

  „U svakom slučaju potrebno je revidirati Zakon o radu, zatim država treba da se pobrine za najsiromašnije i za socijalne kategorije, kao recimo samohrane majke, radnici sa niskim prihodima, a takođe i da ojača mnogobrojne institucije među kojima je i inspekcija rada“, zaključila je Novaković.

  Izvor: N1

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE