Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putinov ekonomski „kontraudar“ zbog sankcija

  Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o primeni specijalnih ekonomskih mera protiv Sjedinjenih Američkih Država i zemalja koje si im se pridružile, kao odgovor na sankcije koje su uvedene Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

  Ukaz predviđa da učesnici u spoljnoekonomskoj delatnosti moraju da prodaju 80 odsto deviznih sredstava dobijenih iz inostranstva od 1. januara ove godine.

  Pravilo se odnosi i na sredstva koja su već akumulirana, moraju se prodati u roku od tri dana.

  Zabranjeno je devizno poslovanje rezidentima davanjem deviza u korist nerezidenata po ugovorima o kreditu, a rezidenti više neće moći da uplaćuju stranu valutu na svoje račune otvorene u bankama i organizacijama u inostranstvu, kao ni da uplaćuju novac bez otvaranja bankarskog računa korišćenjem elektronskih sredstava plaćanja koji su na raspolaganju stranim davaocima usluga u sferi platnog prometa.

  Pored toga, predviđeno je da će javna akcionarska društva do 31. decembra ove godine moći da kupuju svoje plasirane akcije (osim kupovine plasiranih akcija u cilju smanjenja njihovog ukupnog broja) pod određenim uslovima.

  Navodi se da se mere primenjuju u cilju zaštite nacionalnih interesa Rusije.

  Izvor: Beta

  Foto: Kremlin.ru

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE