Srpski kamioni danima "zarobljeni" na ukrajinskoj granici

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski kamioni danima “zarobljeni” na ukrajinskoj granici

  Oko 50 vozača kamiona srpskih registracija koji ne mogu da pređu iz Ukrajine u Rumuniju i dalje su na graničnom prelazu Đakovo, gde danima čekaju da izađu iz Ukrajine i krenu ka Srbiji, potvrdio je za Euronews Srbija Aleksandar Spasić iz Udruženja za međunarodni transport.

  On je rekao i da su u kontaktu sa još desetak vozača koji se nalaze unutar Ukrajine, kao i da su neki zaustavljeni čim su prešli granicu ove zemlje. Iz kompanije Fokus Point čiji vozači se nalaze na granici kažu da su “uslovi nehumani” i da su im Ukrajinci pretili zaplenom robe.

  Spasić ističe da situacija nije nimalo prijatna i da vozači javljaju da su ogromne kolone automobila koji pokušavaju da izađu iz Ukrajine.

  “Naši vozači su parkirani, neki u terminalima, neki na putu. Još nema rešenja i dalje nema informacija zašto se srpski kamioni drže na prelazu. Neki naši nezvaničan zaključak je da je razlog što voze srpsku, rusku i belorusku robu. Ne postoji zvaničan stav ukrajinskih nadležnih organa, odnosno ne dozvoljava se izlazak kamiona iz Ukrajine”, objašnjava.

  Predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić je rekao za Tanjug da srpski teretnjaci napuštaju Ukrajinu ka Poljskoj i Mađarskoj, dok bez objašnjenja ne mogu u Rumuniju preko prelaza Ðakovo.

  “Vozače preskaču i u podeli hrane i hleba. A oni nemaju gde bilo šta da kupe. Bukalno ostaju bez hleba. Ukrajinska strana ne daje objašnjenje zašto kamioni registracija drugih država prolaze i sa ruskom i sa ukrajinskom robom, a srpskim se to ne dozvoljava. O situaciji je od početka obaveštavana Privredne komora Srbije i Ministarstvo saobraćaja. Stalno ažuriramo spiskove sa podacima o vozačima i vozillima koji su u problemu na toj granici”, rekao je Mandić.

  Dodao je da bi vozači mogli da pređu granicu bez vozila i robe, ali da to ne dolazi u obzir, jer teško da bi ikada onda ponovo pronašli i vozila i robu.

  “Očekujemo da se problem na nivou država, Srbije i Ukrajine, što pre reši, situacija je teško izdrživa”, rekao je predsednik Udruženja za međunarodni transport.

  Ambasador: Činimo sve da pomognemo

  Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović kaže da je ambasada u kontaktu sa vozačima kamiona iz Srbije koji ne mogu da izađu iz Ukrajine i da se sve čini kako bi im se pomoglo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i srpskim Ministarstvom spoljnih poslova.

  “Mi već četiri, pet dana na graničnim prelazima na izlasku ih Ukrajine imamo problem. U Đakovu imamo na graničnom prelazu 44 vozača kamiona, a na oko pet kilometara ispred Đakova još 30 kamiona”, rekao je Jovanović za TV Pink.

  Prema informacijama koje dobija ambasada Srbije u Kijevu, oni imaju “određenu količinu hrane i vode”, ali je problem što je velika nestašica goriva, tako da i tamo gde ga ima mogu da dobiju samo do 20 litara.

  “Oni vozači kamiona koji su krenuli prema Rusiji i Belorusiji vraćeni su, jer ne mogu da izađu u tom pravcu tako da i oni moraju da se vrate. Javljaju nam se i vozači koje je policija skrenula ka parkinzima. Sa svima njima smo u kontaktu”, rekao je Jovanović.

  Izvor: 021, Euronews, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE