Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima: „Za gas ćemo se dogovoriti“

  Moskva i Beograd naći će prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  „Mislim da ćemo se dogovoriti, poverićemo privrednim subjektima da odgovarajući rad dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rešenje, koje će biti prihvatljivo za naše srpske partnere“, rekao je Putin na početku sastanka sa srpskim predsednikom u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju.

  Predsednik Srbije je potom izjavio da je ovaj sastanak bio jedan od najdužih, da je trajao dobrih tri sata, a da su se sagovornici dobro razumeli u vezi sa cenom gasa i njegovom količinom.

  „Postigli smo nešto što smo pokušali, a Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji. U narednih šest meseci imaćemo cenu gasa od 270 dolara po kubnom metru, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio”, rekao je Vučić za TV Pink.

  Bajatović je, kako kaže Vučić, “skakao od sreće”, a Putin je pred predsednikom Srbije „zvao sve redom kako bi se rezultati postigli što pre“.

  “Putin mi je rekao: Aleksandre, rešenje će biti dobro“, a i posle šest meseci, čini mi se, da ćemo imati izuzetnu cenu i povećanje obima, ali i fleksibilnost”, dodao je Vučić.

  Putin je poželeo Vučiću uspeh na izborima u Srbiji u aprilu sledeće godine.

  „Želim da vam izrazim zahvalnost na pažnji koju posvećujete razvoju rusko-srpskih odnosa. Nadam se da će glasači u Srbiji to takođe ceniti“, istakao je Putin, javlja RIA novosti.

  Putin je dodao da se u decembru očekuje poseta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Rusiji.

  Kako navodi Tas, ruski predsednik je rekao da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim pravcima uprkos pandemiji koronavirusa.

  Govoreći o trgovini, Putin je rekao da će Moskva i Beograd do kraja 2021. godine ne samo prevazići pad trgovinske razmene prouzrokovan pandemijom, već će povećati obim međusobne razmene.

  „Ako smo u 2020. godini, pandemijskoj godini, imali pad trgovine, onda je ove godine rast već preko 20 odsto, u samo devet meseci ove godine. To znači da ćemo ne samo prevazići recesiju iz 2020. godine, već ćemo takođe povećati obim trgovine“, poručio je ruski predsednik.

  Razvoj saradnje u vojnoj sferi

  Podsetio je da dve zemlje redovno održavaju vežbe, razvijaju interakciju na liniji struktura vlasti, ministarstava odbrane i generalštaba.

  Prema Putinovoj oceni, „to je, nesumnjivo na dobrobit obe zemlje“.

  Vučić: Odnosi Srbije i Rusije na najvišem istorijskom nivou

  Tokom sastanka sa Putinom, Vučić je rekao da „veruje da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u istoriji“, prenosi ruska agnecija Tas.

  Predsednik Srbije je naglasio i da je saradnja dve zemlje u vojno-tehničkoj sferi na najvišem nivou, i da se zvanični Beograd nada novim sporazumima.

  Vučić je između ostalog rekao i da Srbija čeka da ruski predsednik poseti Hram Svetog Save u Beogradu.

  Dvojica predsednika, kojima je ovo 19. zvanični susret, u Sočiju razgovaraju o više tema – situaciji na Zapadnom Balkanu, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji, ali je najvažnija ona o isporuci i ceni gasa.

  U ovom trenutku na snazi je ugovor između „Srbijagasa“ i ruskog „Gasproma“, ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata.

  Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi premašuje 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara – višestruko manje.

  Izvor: Agencije, RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE