Putin poručio Evropi: Jeftiniji gas čim proradi "Severni tok 2"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putin poručio Evropi: Jeftiniji gas čim proradi “Severni tok 2”

  Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će domaćinstva u Evropi, uključujući i Ukrajinu, dobiti nižu cenu gasa kada gasovod “Severni tok 2” bude u funkciji.

  Još se čeka odobrenje iz Nemačke i Evropske unije kako bi se krenulo sa snabdevanjem gasom iz Rusije, preko “Severnog toka 2”.

  Ruski predsednik tvrdi da će tada domaćinstva u EU, ali i u Ukrajini koja protestuje protiv ovog projekta, dobiti nižu cenu gasa.

  Iz Gasproma saopštavaju da je “Severni tok 2” spreman, a cevi napunjene gasom. Direktor ovog energetskog giganta Aleksej Miler rekao je da je kompanija ispunila svoje obaveze prema kupcima gasa.

  Zamenik ruskog premijera Aleksander Novak očekuje da će dobiti zeleno svetlo Brisela i Berlina za gasovod koji ide do Berlina, ali na svom putu zaobilazi Ukrajinu. Njegova izgradnja je završena još u septembru.

  Pitanje gasa je, u međuvremenu, postalo više geopolitičko nego ekonomsko pitanje, usled rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine, odnosno NATO.

  Direktor ukrajinske državne energetske kompanije Naftogasa rekao je u novembru da se nada da gas neće poteći “Severnim tokom 2” jer on, navodno, nije u skladu sa evropskim zakonom.

  Na pitanje ima li Rusija “plan B” u slučaju da ne dobije potrebna odobrenja, Novak je rekao da ne očekuju da će do toga doći.

  Rojters navodi da bi Berlin i Brisel mogli da odobre projekat najranije sredinom 2022. godine.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE