Putin hoće prugu ka Arktiku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Led Arktik

  Putin hoće prugu ka Arktiku

  Ruski predsednik Vladimir Putin zadužio je vladu da iznese predloge o izgradnji železničke pruge koja će voditi do obale Barencovog mora, na severozapadu zemlje, dok Moskva nastoji da razvije Arktik.

  Putin je arktičko područje, na severu Rusije, postavio na vrh svojih strateških ciljeva i naredio velika ulaganja u vojnu infrastrukturu i u vađenje rude.

  Ruski predsednik je zatražio od premijera Mihaila Mišustina da “iznese predloge za izgradnju železničke veze do Barencovog mora”, rekao je Kremlj. Rok za podnošenje predloga je 10. maj.

  Pruga bi se završavala u bazi Indigi, u arktičkoj oblasti Nenecu, gde Rusija u narednom periodu planira izgradnju luke koja će biti otvorena čitave godine.

  Pre četiri godine Finska i Norveška su objavile da zajednički planiraju izgradnju arktičke železničke pruge koja bi išla od severa Finske do obale Barencovog mora.

  Razvoj severnog morskog puta tesno je vezan uz ruski “proboj” na Arktik i Moskva je zato velike svote novca uložila u flotu ledolomaca i tankera.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE