Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Puno posla oko zapošljavanja: Lista najtraženijih zanimanja

  Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je danas da je u Srbiji trenutno evidentirano 617.000 nezaposlenih, što pokazuje da su šanse za zapošljavanje povećane u odnosu na prethodne godine.

  Martinović je za Radio televiziju Srbije rekao da je aktuelna stopa nezaposlenosti u Srbiji 12,9 odsto, dok je prosečna stopa nezaposlenosti u 2016. godini bila 15,3 odsto, a u 2015. godini 17,7 odsto.

  „Sada imamo aktuelne podatke za treći kvartal ove godine, a kada se daju podaci za poslednji kvartal očekujemo da to bude između 13 i 14 odsto“, rekao je Martinović.

  On je dodao da se od februara meseca broj nezaposlenih kontinuirano smanjuje i da je sada na evidenciji oko 75.000 manje ljudi bez zaposlenja nego u istom periodu prethodne godine.

  Martinović je rekao da se najviše zapošljavaju osobe sa srednjom stručnom spremom, jer ih ima najviše, a poslodavci od njih ne zahtevaju konkretnu vrstu stručne spreme, već traže prenosive veštine i znanja.

  „Mnogo posla za lica iz tekstilstva, tražile su se negovateljice, radnici obezbedjenja i oni koji poseduju konkretne zanate kao što su bravari, mesari, pekari i to je nešto što je kontinuirano“, rekao je on.

  Dodao je da je su šansu za zaposlenje imali i stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i inženjeri elektronike i elektrotehnike, nastavnici fizike, matematike i profesori nemačkog jezika, kao i da se kontinuirano traže lekari, farmaceuti, pravnici i ekonomisti.

  Martinović je kazao da je iz budžeta za 2018. godinu za Nacionalnu službu za zapošljavanje izdvojeno tri milijarde i 650 miliona dinara i dodatno 550 miliona za osobe sa invaliditetom, što je 850 miliona dinara više nego u 2017. godini, a kako je dodao, to znači da imaju dovoljno novca za sve projekte.

  „To su strateški planovi usmereni na obuke i prekvalifikaciju nezaposlenih ali i onih koji mogu potencijalno da ostanu bez posla“, rekao je on.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE