Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  vučić

  Prvi postizborni Vučić: Strahovito ljut zbog rezervi, Srbiju mogu da ucenjuju

  Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija u nemogućoj poziciji jer trpi pritiske sa svih strana, ali da se i dalje drži i čuva.

  Mi smo vojno, ali ne i politički neutralna država, mi smo na evropskom putu, ukazao je predsednik za RTS, u prvom intervjuu posle izbora.

  Povodom glasanja u GS UN, naveo je da je naša primarna odluka bila da budemo uzdržani, ali da u tom slučaju dobijete teške pritiske sa obe strane.

  Objasnio je da je EU odložila odluku o uvozu nafte za 18 časova, da bi videli kako je Srbija glasala o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava na sednici GS UN, koja je počela u 16 časova.

  „Oni ne mogu mene da ucene, ali ucenjuju zemlju“, napomenuo je predsednik.

  Istakao je da se narednih dana odlučuje da li ćemo biti izuzeti od paketa sankcija za naftu i da se odlučuje da li ćemo posle 15. maja moći da uvozimo naftu.

  „Zbog odluke EU, koja je takva da mi do 15. maja možemo da uvozimo naftu, bilo odakle, posle ne može, jer je Gasprom većinski vlasnik NIS. Mi možemo da uvezemo, ali trostruko skuplje“, objasnio je predsednik.

  Vučić je ponovio više puta da Srbija u Evropi jedina zemlja koja nije uvela nijednu meru ili sankciju Rusiji, nije nacionalizovala nijednu rusku kompaniju, niti je na bilo koji način sankcionisala porodice ruskih državnika.

  Srbija drži svoj kurs pošten, moralan i častan, na EU putu a ne okreće leđa svojim tradicionalnim prijateljima, kaže Vučić.

  Ne može biti gore od prve godine pandemije, ali…

  Na pitanje treba li Srbija da revidira svoju ekonomsku politiku zbog okolnosti ili idemo dalje s potpuno novim planovima, Vučić je rekao da će država da revidira svoje ekonomske planove.

  „Nadam se samo da revidiramo. Ono što sam video jeste da je Dojče Bank izašla sa procenama za Nemačku i predviđaju recesiju za celu iduću godinu. Predviđa bukvalno pakao za celu godinu“, podvukao je predsednik.

  Naveo je da misli da ne može da bude gore od prve godine pandemije, ali ne može da isključi ni tu mogućnost, jer ako dođe do otvorenog oružanog sukoba zapada i Rusije onda, kaže, „piši sve propalo“.

  Vučić je rekao da će svakako biti mnogo teško i da je važan svaki dan koji izdržimo sa investitorima, sa našim prugama… „Molim ljude za strpljenje, mudrost i poverenje“, poručio je predsednik.

  Vučić je kazao da će biti još mnogo stvari u budućnosti, ali da će rezultat biti važan, da se vidi jesmo li uspeli da sačuvamo zemlju i prijateljstva.

  Na pitanje za inflaciju kazao je da se radi na zauzdavanju inflacije.

  „Trudimo se da zauzdamo inflaciju, zato je NBS podigla referentnu kamatnu stopu. Mi se borimo na sve načine da zauzdavamo cene. Imamo najviše plate u regionu, ali zauzdavamo cene koliko god je moguće, da bismo inflaciju zaustavili, da ljudima ne bi inflacija pojela život“, objasnio je predsednik.

  „Alajbegova slama“

  Predsednik je izjavio strahovito ljut zbog stanja u odbrambenoj industriji i robnim rezervama, jer nema dovoljno granata i raketa, a nedostaje robe u silosima u vrednosti od 20 miliona evra.

  Navodeći da su neki ljudi uhapšeni zbog nestanka pšenice iz robnih rezervi, ističe da mu je žao što nisu pohapšeni svi. Nema pšenice u silosima, prodali su i stavili sebi u džep, kaže Vučić.

  „Sve što nije privatna svojina, uvek je Alajbegova slama“, rekao je Vučić i dodao da je kontrola robnih rezervi urađena tek pošto je on intervenisao.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE