Prvi u EU usvojili obaveznu vakcinaciju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi u EU usvojili obaveznu vakcinaciju

  Austrijski parlament je, posle višesatne burne debate, usvojio zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv koronavirusa i stupiće na snagu početkom februara.

  Odluka o obaveznoj vakcinaciji punoletnih građana doneta je velikom većinom. Od 170 predatih glasova, 137 poslanika je glasalo “za”, a 33 “protiv” zakona.

  Inače 13 poslanika, gotovo iz svih parlamentarnih stranaka, iz protesta protiv obavezne vakcinacije, ili bolesti, nije prisustvovalo sednici.

  Koliko je zakon o obaveznoj vakcinaciji podelio društvo pokazuje da je na sajt parlamenta poslato, tokom perioda javne rasprave, više od 100.000 stavova građana.

  Prema usvojenom zakonu, svi punoletni građani koji su prijavljeni u Austriji, moraće da se vakcinišu protiv korona virusa.

  Zakon predviđa prelazni period tokom kojeg će se nevakcinisani opominjati, a od sredine marta kreće i novčano kažnjavanje od 600 do 3.600 evra.

  Bundesrat, pokrajinski dom parlament, treba još 3.februara da potvrdi zakon, tako da će stupiti na snagu odmah posle toga.

  Austrijska vlada, u dogovoru sa opozicijom koja je podržala obaveznu vakcinaciju, dogovorila je prethodno i lutriju za sve građane koji se vakcinišu.

  Tako će svaki deseti vakcinisani građanin moći da osvoji bon u vrednosti od 500 evra koji će moći da potroši u austrijskim prodavnicama, gastronomiji, hotelima i slično.

  Austrija je prva zemlja u EU koja je uvela opštu obaveznu vakcinaciju.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.  

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE