Prva kineska lokomotiva za EPS

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva kineska lokomotiva za EPS

  Elektroprivreda Srbije nabavila je novu električnu lokomotivu za prevoz uglja do Termoelektrana “Nikola Tesla”. Lokomotiva najnovije generacije proizvod je kineske kompanije CRRC ZELC.

  “Reč je lokomotivi duplo veće snage od onih koje sada koristimo u TENT, manje troši električnu energiju pošto ima sistem za povraćaj neiskorišćene struje i manje je bučna. Za EPS je značajno što kineska lokomotiva može da radi i u otežanim vremenskim uslovima”, rekao je v. d. direktora JP EPS Milorad Grčić, na zvaničnoj isporuci lokomotive.

  Kineska lokomotiva vući će vagone na jednoj od najopterećenijih industrijskih pruga u Evropi, kojom se od kopova Rudarskog basena “Kolubara” do TENT dnevno dopremi i do 100.000 tona uglja.

  Grčić je istakao da je ugovor sa kineskim partnerima vredan 533 miliona dinara, odnosno oko 4,4 miliona evra i da se uspešno realizuje.

  Kompanija CRRC ZELC dobila je na međunarodnom tenderu posao da napravi dve lokomotive za EPS.

  “Prvu lokomotivu smo isporučili bez problema u roku od godinu dana. Kao najveći kineski proizvođač vozova uspešno smo realizovali narudžbine širom sveta, u Turskoj, Austriji, Nemačkoj. Ovo je prvi posao koji smo dobili u Srbiji i nadamo se nastavku saradnje, rekao je predsednik kineske kompanije CRRC ZELC Čo Šinghe.

  Izvršni direktor za proizvodnju energije u JP EPS, Savo Bezmarević, rekao da je TENT prvi put posle 1986. godine proširuje vozni park električnim lokomotivama. “Po obimu sredstava ovo je najveća investicija u Železnički transport TENT posle tri decenije”, rekao je Bezmarević.

  Lokomotiva je teška 120 tona i duga 21,7 metara. Može da radi u različitim vremenskim uslovima, opremljena je savremenim sistemima zaštite, video nadzorom, a postoji i mogućnost praćenja položaja lokomotive iz centra daljinskog upravljanja kao i sistem daljinskog praćenja i očitavanja dijagnostike.

  Izvor: Beta

  Foto: EPS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE