Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plata može i „na ruke“

  Nijedan zakon države Srbije poslodavcima ne brani da radnicima zarade isplaćuju u kešu, iako retko ko to čini.

  Među zaposlenima je sve više onih koji bi svoju platu radije videli u koverti, a ne na računu. Tako bi izbegli bankarske troškove koji godišnje iznose najmanje 1.200 dinara.

  Zaposleni su već zaboravili blagajne i redove pred vratima kada „krene“ plata. Gotovinske isplate su još „žive“ samo kod poslodavaca koji ne plaćaju poreze i doprinose na pun iznos plate, pa tako izbegavaju poreznike.

  Legalna, propisno oporezovana, plata „na ruke“ izašla je iz mode, ali ne i iz zakona, pišu Novosti.

  Zakonom o radu nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog, rečeno je Novostima u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  Da ni po jednom zakonu za koji su oni nadležni, građani za prijem plata i penzija nisu obavezni da imaju otvorene tekuće račune, niti poslodavac i država smeju time da ih uslovljavaju, potvrdili su i u Narodnoj banci Srbije.

  Zakonom o platnim uslugama nije utvrđena obaveza da fizička lica moraju da otvore tekući račun u banci na koji će primati uplate zarade od poslodavca, niti drugi propisi NBS regulišu ovo pitanje, ističu u centralnoj banci.

  Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, objašnjava da je jednostavnije iz ugla poslodavca da plate radnicima isplaćuju preko tekućih računa. Zaposleni žele da koriste kartice, podižu kredite. Moderne zemlje su skoro potpuno izbacile keš iz upotrebe, kaže Atanacković za NOVOSTI.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE