PRVA DAMA o osnivanju Nacionalnog centra za rani razvoj deteta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRVA DAMA o osnivanju Nacionalnog centra za rani razvoj deteta

  Srbija će kroz dve godine dobiti Nacionalni centar za rani razvoj deteta i inkluziju ”Ukras sveta”, koji će pružiti sveobuhvatni pristup za sva pitanja i intervencije koje se odnose na rani razvoj deteta, što je posebno važno za decu kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, ali i njihovim roditeljima, izjavila je supruga predsednika Srbije ,Tamara Vučić.

  Navodi da je reč o državnom projektu u koji će biti uloženo između 20 i 22 miliona evra.

  Tamara Vučić je u intervjuu za Politiku navela da se nada da će kamen temeljac za izgradnju Centra, na lokaciji na Bežanijskoj kosi, biti postavljen krajem godine, a da će radovi biti završeni na leto 2023. godine.

  Kako je rekla, Centrar će na planiranoj površini od oko 17.000 kvadratnih metara imati bazen, fizio-sale, senzornu sobu, trenažni centar, manjež sa zoološkim vrtom, prostor za hipoterapiju, baštu za uzgajanje biljaka…

  Mesto za pitanja, nedoumice i informacije

  Govoreći o ideji da se osnuje takav centar, Tamara Vučić je ukazala da prema većini istraživanja, prve tri, odnosno pet godina života čine osnovu, kreirajući i određujući i do 70 odsto kasnijeg razvoja deteta i istaka da fokus celokupne zajednice treba da bude na ranom razvoju ako želimo zdravo i razvijeno društvo.

  Navela je da će ta ustanova biti mesto za sva pitanja, nedoumice, informacije za roditelje i decu, kao i za struku čiji su fokus deca i njihov razvoj i da je zamišljen da pruži dijagnističku i terapijsku podršku za decu i njihove roditelje i staratelje, kao i za specijalizovanu obuku i treninge za sve one koji se bave ranim razvojem dece.

  Namera je, kaže, da se kreira mesto posvećeno i deci u riziku od zaostajanja, odnosno deci sa razvojnim kašnjenjem ili razvojnim poteškoćama, kao i deci potpuno redovnog razvoja.

  “Takav projekat ne postoji u Evropi i šire”

  Među prioritetnim aktivnostima bili bi i edukativni programi, odnosno, treninzi za medicinske radnike, roditelje, staratelje i druge uključene u rani razvoja.

  ”Na čelu te institucije će biti ljudi koji o svemu ovome znaju mnogo više od mene, a ja samo tu da povećam vidljivost jedne teme o kojoj se ne govori dovoljno, a koja treba da ima našu punu pažnju i posvećenost”, navela je Tamara Vučić.

  Dodala je da će roditeljima biti od pomoći jutjub kanal ”Ukras sveta”, kao i sajt www.ukrassveta.rs <http://www.ukrassveta.rs>, koji će biti pušten u rad, a plan je i da se održavaju radionice i panel diskusije na temu ranog razvoja.

  ”Paralelno sa fizičkom izgradnjom Centra, podizaće se svest o važnosti ranog razvoja deteta, i to je ono što vidimo kao glavni zadatak u narednom periodu, uz motivisanje mladih medicinskih radnika ka specijalizaciji u ovoj oblasti”, rekla je Tamara Vučić.

  Navela je da prema saznanjima koje ima, takav državni projekat i sveobuhvatan pristup ranom razvoju deteta pod jednim krovom, ne postoji u Evropi, ali ni šire, te da se u kreiranje krenulo ”od nule”.

  ”Čitav projekat je počeo pre nešto manje od godinu dana od jednog lista papira sa tri pasusa i idejom koja je okupila sjajne ljude koji su prepoznali i podržali ovaj projekat”, kazala je Tamara Vučić.

  Za projekat formirana radna grupa: Lončar, Kisić Tepavčević, Ružić…

  Kako je navela, projekat zahteva multisektorski pristup zbog čega je formirana radna grupa koja je uključila ministre Zlatibora Lončara, Dariju Kisić Tepavčević, Branka Ružića, Ratka Dmitrovića, ali i najbolje eksperte iz oblasti autizma, ranog razvoja, kao i predstavnike saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom i drugih institucija.

  ”Centar će biti mesto edukacije za sve, tako ćemo ojačati i razvojna savetovališta kojih trenutno ima 24 u celoj Srbiji, a svi zaposleni u tim i drugim ustanovama primarnog tipa imaće mogućnost pohađanja predavanja i usavršavanja upravo u Centru”, navela je Tamara Vučić.

  Izvor: Politika

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE