Prosvetari traže MANJE UČENIKA u razredima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prosvetari traže MANJE UČENIKA u razredima

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije.

  Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem učenika kvalitetnije obrazovanje.

  Predsednica Unije Jasna Janković je iznela predlog tog sindikata da se broj đaka u prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole smanji na 18 do 20.

  Zahtev je i da se smanji broj učenika u odeljenju u rubnim područjima Srbije, odnosno devastiranim opštinama poput Brusa, Bujanovca i Kuršumlije.

  Bojan Jakovljević, profesor u Srednjoj stručnoj školi u Brusu, ilustrovao je nepovoljnu demografsku situaciju podatkom da je pre 12 godina, kada je počeo da radi, ta škola imala preko 600 đaka, a danas ih je 369.

  Jasna Janković je napomenula da je naša država od 1995. do danas izgubila 260.000 osnovaca i srednjoškolaca, ali su odeljenja ostala krcata.

  “Ne možemo da utičemo na demografsku politiku, ali rešenje je da se smanji broj učenika u odeljenju, što dovodi do novih radnih mesta i kvalitetnijeg obrazovanja.”

  Problem je ono čega nema za nas, a to je novac, rekla je Janković i pozvala nastavnike, roditelje i učenike starije od 16 godina da potpišu peticiju kako bi ovaj predlog ušao u Skupštinu Srbije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE