PROMENE U KINI: Si Đinping doživotni predsednik

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PROMENE U KINI: Si Đinping doživotni predsednik

  Kineski parlament prihvatio je ustavni amandman kojim se ukida ograničenje od dva petogodišnja predsednička mandata i time otvorio put za doživotno predsedništvo aktuelnog šefa države Si Đinpinga.

  Za ovaj amandman glasalo je 2964 zastupnika, dva su glasa “protiv” i tri “suzdržana”, piše BBC.

  Ambicija kineskog predsednika da ostane na čelu države i nakon što mu 2023. godine istekne mandat, jedan je od najneočekivanijih trenutaka u gotovo tri decenije političkog režima koji ne ostavlja mnogo prostora za iznenađenja.

  Najava da će zatražiti ukidanje ograničenja predsedničkog mandata zapanjila je javnost pre dve nedelje, a kritike na društvenim mrežama žurno su uklonili cenzori.

  Ograničenje na dva mandata ustavom je 1982. godine nametnuo tadašnji vođa Deng Sjaoping koji je time želeo da izbegne povratak na diktatorski režim kakav je Kina poznavala u doba Mao Ce Tunga (1949-1976).

  Centralni komitet je predložio i da se Sijeva politička misao uvrsti i u ustav države, čime bi se Si takođe pridružio Maou.

  Otkad je preuzeo stranku krajem 2012. godine, Si je poveo nemilosrdnu bitku protiv korupcije u kojoj je kažnjeno više od milion ljudi. Neki tu kampanju vide kao sredstvo eliminacije unutrašnje opozicije.

  Renmin Ribao, službeni glasnik Partije i najčitanija novina u Kini, ranije ove godine je za Sija iskoristila naziv “lingxiu”, što je priznanje iz doba Mao Ce Tunga koje ima snažnije duhovne konotacije od uobičajenih termina.

  Izvor: Index

  Foto: Beta/AP_Thomas Peter

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE