Programeri skinuti s trona: Ovo je posao broj 1, plata šestocifrena

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Programeri skinuti s trona: Ovo je posao broj 1, plata šestocifrena

  Godišnja rang lista najboljih poslova u Sjedinjenim Državama zasniva se na nekoliko kriterijuma – visini plate, otvorenim radnim mestima, balansu između posla i privatnog života i nivou stresa.

  „Nijedan posao ne odgovara svima nama, ali mnogi od najboljih imaju nekoliko zajedničkih osobina“, navodi se u godišnjoj rang listi „najboljih poslova“ za 2021.

  Prvi put za tri godine, programeri se ne nalaze na prvom mestu liste najboljih poslova. Zubari su takođe izbačeni iz top 5 ove godine i nalaze se na 9 mestu liste.

  Na prvo mesto liste najboljih poslova ove godine izbio je pomoćnik lekara (srednja zarada od 112.260 USD godišnje, potrebno obrazovanje je master); sledi programer softvera (107.510 USD godišnje, za šta je potrebna diploma fakulteta); medicinska sestra (110.700 USD godišnje, za koju je potrebna master diploma); menadžer medicinskih i zdravstvenih usluga (100.980 USD godišnje, potrebno fakultetsko obrazovanje); i lekar (206.500 USD godišnje, za koji je potreban doktorat).

  Istraživači su razmatrali poslove sa najvećim projektovanim brojem i procentom otvaranja od 2019. do 2029. godine, kako je utvrdio američki Biro za statistiku rada. Zatim su pogledali niz drugih faktora ocenjenih na skali od 1 do 10, uključujući nivo stresa, buduće izglede za karijeru, stopu nezaposlenosti i predviđeni desetogodišnji rast broja tih poslova.

  Odvojena rang lista Glassdoor za „50 najboljih poslova u Americi“ za 2020. godinu svrstala je java programere na prvo mesto liste (srednja zarada 90.830 USD), za njima se nalazi posao data scientist-a (112.736 USD), menadžera proizvoda (121.107 USD), arhiteksta velikih sistema (enterprise architect) (131.361 USD), devops indženjer (110.003 USD).

  Ocena Glassdoor-a utvrđena je odmeravanjem tri faktora: potencijal zarade (srednja godišnja osnovna plata), ukupna ocena zadovoljstva poslom i broj otvorenih radnih mesta. Da bi se određeni posao uopšte razmatrao, mora da primi najmanje 100 izveštaja o platama i najmanje 100 ocena zadovoljstva poslom koje radnici iz SAD-a dele u toku jedne godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE