Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prognoze Bečkog instituta za Balkan: Srbija NAJGORA u regionu

  Srbija će ove godine imati najmanji ekonomski rast na Zapadnom Balkanu, a Crna Gora najveći, predviđa se u najnovijim prognozama Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WiiW).

  Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2023. Bečki institut prognozira na 1,3 odsto nakon 2,3 odsto godinu dana ranije.

  Budžetom Srbije za 2023. planiran je rast BDP od 2,5 odsto, Narodna banka Srbije ga prognozira na između dva i tri procenta a EBRD na dva odsto.

  U 2024. BDP Srbije će, prema predviđanju Bečkog instituta, porasti za 2,5 odsto a 2025. godine za tri odsto.

  Crna Gora, Kosovo i Albanija će u 2023. imati rast BDP veći od tri procenta, od 3,5, odnosno 3,4, odnosno 3,3 odsto, Bosna i Hercegovina će ubeležiti rast od 1,5 odsto a Severna Makedonija od 1,6 odsto.

  Prosečna inflacija 9,5 odsto

  Na nivou Zapadnog Balkana rast BDP biće u proseku 1,9 odsto u 2023, 2,8 odsto u 2024, a 2025. će neznatno premašiti tri odsto, navodi se u saopštenju WiiW.

  Inflacija na Zapadnom Balkanu u 2023. prognozira se na 9,5 odsto u proseku, pri čemu će najviša biti u Srbiji – 12 odsto, a najniža u Albaniji – četiri odsto.

  Bečki institut je u izveštaju „Letnje prognoze: Rast u Istočnoj Evropi slabi“ analizirao ekonomije 23 zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.

  U mnogim ekonomijama tog regiona očekuje se slabašan rast, uprkos, kako se navodi, impresivnoj otpornosti pokazanoj u suočavanju sa ekonomskim posledicama rata u Ukrajini.

  U saopštenju WiiW navodi se da ekonomije regiona u velikoj meri i dalje opterećuju visoka inflacija, pooštravanje monetarne politike i slabost međunarodnog okruženja.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE