Prodaja na internetu utaji milijarde dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prodaja na internetu utaji milijarde dinara

  Poreska policija je u prvom tromesečju otkrila preko tri milijarde dinara utajenog poreza, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

  Poreska policija otkriva da je prošle nedelje pronašla više lokacija sa skupocenom robom, koja se prodavala isključivo internetom, po cenama znatno jeftinijim od njihove vrednosti na tržištu.

  “Poreska policija je pretresla šest lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i tom prilikom pronađena je i zaplenjena velika količina robe namenjene prometu, za koje vlasnici nisu posedovali dokaze o poreklu. Ukupna vrednost robe je preko 250 hiljada evra”, kaže za RTS Ivan Ivanović iz Poreske policije.

  Kaže da je do podataka za te lokacije vrlo teško doći, da se osim društvenih mreža ta prodaja odvija i tako što se kupci međusobno obaveštavaju, putem preporuke.

  Oko 400 elektronskih trgovaca kod nas je registrovano, procenjuje se da ih je sa nelegalnim, bar tri puta više. Neophodan je registar takvih trgovaca, tvrde i autori projekta “Jačenje elektronske trgovine”. Smatraju da je rast poverenja kupaca ključ razvoja te trgovine.

  Zbog robe čije se poreklo ne zna, nelegalanog prometa akciznih proizvoda i ostalih prestupa Poreska policija je u prvom tromesečju podnela 334 krivične prijave, 70 ljudi je uhapšeno.

  Prošle nedelje još dve krivične prijave protiv sedam lica iz Novog Sada i Niša, koja će odgovarati za pranje novca i utaju više od 140 miliona dinara poreza. Među njima i Novosađanin koji se bavio uvozom polovnih automobila.

  “Deo prihoda od prodaje putničkih automobila je prebacivan na račune u inostranstvu, Slovačku – pomoću lažnih računa, a zatim je ta sredstva prebacivao na račune fizičkih lica u Srbiji, sa kojih je novac po ovlašćenju podizao i prisvajao, kaže Ivanović.

  Pod lupom su i takozvane “peračke” i “fantom” firme koje se osnivaju samo radi izbegavanja plaćanja poreza preduzeća koja na prvi pogled legalno posluju. Od početka godine otkrivene su 22 takve firme.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE