Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privrednici optimisti: Očekuju rast prometa u narednom kvartalu

  Kakve prilike očekuju privrednici u narednom periodu?

  Većina privrednika u Srbiji očekuje održavanje i rast prometa u narednom kvartalu, pri čemu ukazuju da su raspoloživost i cena resursa, pored tražnje na domaćem tržištu ključni za unapređenje poslovanja u narednom kvartalu.

  Prema podacima ankete Privredne komore Srbije o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata realizovane u julu 2022. godine, tri četvrtine anketiranih privrednika  očekuje da će poslovna klima biti ista ili bolja u trećem kvartalu 2022. godine. Pored toga, prema rezultatima istraživanja, 46 odsto ispitanika je ostvarilo rast prometa u drugom u odnosu na prethodni kvartal tekuće godine.

  Rad, posao

  Rad, posao

  Anketirani privredni subjekti su u drugom kvartalu u proseku ostvarili iskorišćenost kapaciteta od 74 odsto, a najveća iskorišćenost  ostvarena je u  tekstilnoj industriji.

  Takođe, ohrabrujući podatak je da 78 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, objavila je PKS.

  Resursi su ključni

  Resursi ostaju ključni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, imajući u vidu da je čak 60 odsto anketiranih označilo manje troškove resursa kao ključni faktor efikasnijeg poslovanja. Kao i u prethodnom istraživanju, skoro polovina ispitanika ističe tražnju na domaćem tržištu i bolju raspoloživost resursa kao ključne faktore za veću iskorišćenost kapaciteta.

  Privreda, radnik

  Privreda, radnik

  Kod 33% ispitanika koji su izvozili u drugom kvartalu 2022. godine zabeležen je povećan izvoz u odnosu na prethodni kvartal  i to u proseku za 50 odsto.

  Zaposlenost je stabilna imajući u vidu da je 87 odsto anketiranih održalo ili povećalo broj radno angažovanih u drugom kvartalu, kao i da 94 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u narednom kvartalu. Aktuelna ponuda radne snage u zemlji, u smislu obrazovnih profila i radnog iskustva, odgovarajuća je za većinu anketiranih ali privrednici takođe smatraju da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova.

  Poboljšanje poslovnih performansi

  Srpska privreda je u drugom kvartalu tekuće godine ostvarila poboljšanje poslovnih performansi imajući u vidu da je 46 odsto ispitanika realizovalo rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, dok je kod 35 odsto anketiranih promet ostao nepromenjen.

  Privrednici pokazuju optimizam za treći kvartal 2022. godine u pogledu kretanja izvoza. Očekuje se rast međukvartalnog izvoza kod 32 odsto anketiranih izvoznika.  Od ukupnog broja anketiranih kompanija, njih 48 odsto je uvozilo u drugom kvartalu 2022. godine, a povećan ili isti obim uvoza je imalo čak  82 odsto anketiranih uvoznika.

  Rezultati istraživanja pokazuju da većina ispitanika očekuje nastavak stabilnih performansi i u trećem kvartalu 2022. godine.

  Ova kriza TEŽA od pandemijske: 3 najveće MUKE koje muče kompanije

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE