Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privrednici o novom modelu FISKALIZACIJE: „Nama to ne treba“

  Privrednici u Srbiji protive se novom modelu fiskalizacije poreskih obveznika i ističu da im to nije potrebno, da se takvo rešenje u susednim zemljama nije pokazalo kao efikasno te da je neprihvatljivo da su od obaveze uvođenja novog modela fiskalizacije opet izuzeti taksisti i advokati.

  Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je za Betu da su privrednici protiv uvođenja novog modela fiskalizacije još od pre nekoliko godina, od kada se pokušava njegovo uvođenje, i da i danas misle da je to neracionalna odluka države.

  „Privrednicima to ne treba, a ako država nije sposobna da kontroliše naplatu poreza neka snosi taj trošak, koji je i u tom slučaju nepotreban jer stručnjaci za informatiku kažu da su se samo mogla popraviti softverska rešenja, umesto što će se baciti na stotine hiljada fiskalnih kasa“, rekao je Atanacković.

  Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

  Elektronski fiskalni uređaj osim kase, kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, može da bude i računar, tablet, mobilni telefon, a novi model fiskalizacije će smanjiti operativne troškove za GPRS prenos podataka dnevnog izveštaja štampanje kontrolnih traka za fiskalne račune, čuvanje kontrolnih traka, obavezni godišnji servis fiskalnih uređaja.

  Mali je najavio da će država subvencionisati privrednike sa 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju pri čemu će oni koji nisu u sistemu poreza na dodatu vrednost (PDV) dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV, što će državu ukupno koštati šest milijardi dinara.

  Od ove obaveze su isključeni privrednici koji prodaju robu na pijaci, advokati i taksisti.

  Atanacković je rekao da je taj model preuzet od Hrvatske gde se nije pokazao efikasnim.

  „Novi model fiskalizacije podrazumeva kvalitetan internet, a pitanje je da li je u Srbiji svima i dostupan. U Hrvatskoj se pokazalo da u vreme velikih gužvi i mnogo transakcija dolazi do zagušenja podataka tako da taj sistem nije mnogo efikasniji od postojećeg“, rekao je Atanacković.

  Istakao je da je neprihvatljivo da su od obaveze uvođenja novog modela fiskalizacije opet izuzeti taksisti i advokati koji nisu bili dužni da uvedu ni fiskalne kase, a da u drugim zemljama nisu zaobiđeni od plaćanja PDV-a.

  „Razlog za to je što taksisti i advokati u Srbiji imaju snagu da se odupru državi, a privrednici je nemaju“, rekao je Atanacković.

  Izvor: Beta

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE