Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privatne američke banke se udružuju da „zaustave krizu jednom zauvek“

  Analitičar brokerske kompanije „Odeon“, Dik Bouv, ocenio je da je “bankarska kriza gotova“.

  Nakon objavljivanja izveštaja u kojem se navodi da će najveće privatne banke u SAD obezbediti dodatnih 30 milijardi dolara likvidnosti za stabilizaciju Prve republičke banke, Bouv je istakao da „bankarski sistem ima novac i upotrebiće ga da zaustavi ovo jednom zauvek“.

  Kako navodi „Blumberg“, banke „JP Morgan“, „Banka Amerike“ i „Siti Grup“ banka bi doprinele sa po pet milijardi dolara u depozitima, zajedno sa manjim depozitima iz drugih institucija.

  „Federalne rezerve nemaju novca da spasu banku, ali sam bankarski sistem ima taj novac, i upotrebiće ga da zaustavi ovo jednom zauvek“, rekao je Bouv.

  Indeks KBV porastao je za čak 4,2 odsto nakon današnjih vesti, pošto je prethodno pao za 3,7 odsto. On dodaje da takav potez banaka podseća na 1998. kada se 14 banaka udružilo da spasu dugoročni kapitalni menadžment, spasavajući hedž fond i sprečavajući kolaps globalnih finansijskih tržišta.

  SVB (AP Photo/Steven Senne, File)

  „Jasno je da se bankarsko računovodstvo mora revidirati. Banke su iskoristile čitavu gomilu računovodstvenih mogućnosti da predstave lažnu sliku o čemu se radi. Uništili su poverenje u svoj sistem“, rekao je Bouv.

  Mediji su ove nedelje preneli da Prva republička banka (engl. First republic), srednji zajmodavac, čije su akcije pale proteklih dana usled šireg bankarskog previranja, istražuje ekstremne mere koje uključuju i moguću prodaju.

  Banka razmatra i druge alternative, poput infuzije gotovine. Nijedan dogovor nije siguran, pišu mediji.

  Blumberg je takođe ranije preneo da banka razmatra opcije koje uključuju i prodaju.

  Država u pokušaju da SPASI banku Kredi Suis: Pozajmica od 50 mlrd EUR

  Uprkos naporima poslednjih dana da ojača svoje finansije, First Republic, zajmodavac sa sedištem u San Francisku poznat po svojoj bogatoj bazi klijenata, i dalje je zabrinut jer deli mnogo sličnosti sa bankom Silicijumske doline, koja je u subotu bankrotirala.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE