Priština mora da vrati zemljište Dečanima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priština mora da vrati zemljište Dečanima

  Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država pozvali su kosovsku vladu da bez daljeg odlaganja u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

  Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, kosovski ustavni sud je u maju 2016. potvrdio vlasništvo manastira Dečani nad hektarima zemljišta, a odluka Ustavnog suda još uvek nije sprovedena uprkos ovoj zakonitoj odluci i zahtevima da se sprovede.

  Sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze svih demokratski izabranih vlada. Oni su takođe neophodni preduslovi za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije”, ističe se u saopštenju.

  “Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država ujedinjeni su u podršci demokratskoj i evropskoj budućnosti Kosova. Stoga, ponovo pozivamo Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja, u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda”, zaključuje se u saopštenju zemalja Kvinte.

  Prethodno je Eparhija raško-prizrenska još jednom apelovala na međunarodne institucije i diplomatske predstavnike u Prištini da učine sve što je u njihovoj moći da se za Srpsku pravoslavnu crkvu i njen verni narod na KiM uspostavi efikasna vladavina zakona, prava, kao i poštovanje ljudskih prava, verskih sloboda i identiteta SPC i njenih svetinja na Kosovu i Metohiji.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE