Priština finansijski "preuzela" srpski ski centar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priština finansijski “preuzela” srpski ski centar

  Kosovska agencija za privatizaciju formirala je društveno preduzeće “Brezovica”, sa opštinom Štrpce izabrala novi Upravni odbor i aktivirala ga u postojećem ski-centru, u sklopu fiskalizacije po zakonima koje su donele centralne vlasti u Prištini.

  Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je da je društveno preduzeće “Brezovica” počelo da radi.

  “Pozdravljamo aktiviranje društvenog preduzeća Brezovica, koje je već pušteno u rad, u punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova. Fiskalizacija u okviru zakona i osnivanje ovog preduzeća smatrani su kao preduslovi za otvaranje puta za investicije za ovaj veoma važan turistički centar za Kosovo sa velikim potencijalom za našu zemlju”, naveo je Kurti tokom posete Agenciji za privatizaciju.

  Opština Štrpce je prošle nedelje saopštila da su staze za skijaše i bordere već neko vreme spremne i da je na Brezovici počela ski-sezona.

  “Opštinsko rukovodstvo je, zajedno sa novoimenovanim Upravnim odborom ski-centra Brezovica, poslednjih dana naporno radilo na obezbeđivanju svih potrebnih uslova za početak nove skijaške sezone i njen nesmetan rad”, naglašeno je tada u saopštenju.

  Kurti je pored formiranja novog preduzeća “Brezovica”, među uspehe novog odbora kosovske Agencije za privatizaciju naveo pripremu završne strategije KAP, zatim identifikaciju imovine koja se može preneti u takozvani “državni fond”, te smanjenje troškova, u iznosu od preko 2,6 miliona evra.

  Vasiljević: Samo početak

  Agencija za privatizaciju Kosova i opština Štrpce izvršile su fiskalizaciju srpskog preduzeća Ski centar Brezovica, pa je ono prešlo u finansijski i pravni sistem Kosova i posle 22 godine počelo da funkcioniše u novom sistemu, rekao je za RTV Kim odbornik u SO Štrpce Slaviša Vasiljević.

  Vasiljević je kazao da je Ski centar Brezovica u vlasništvu Ineks intereskport Beograd i Skijališta Srbije stavljen pod kontrolu Agencije za privatizaciju Kosova krajem 2020. godine, te da je imenovan privremeni Upravni odbor, da bi se u međuvremenu u proces uključila i opština Štrpce, pa je početkom ove godine imenovan novi Upravni odbor sastavljen od srpskih i albanskih članova.

  Iz pres službe opštine Štrpce za RTV Kim je potvrđeno da je Ski centar Brezovica fiskalizovan “u skladu sa važećim zakonskim regulativama”.

  Međutim, Vasiljević je istakao da je ovo samo početak transformacije Ski centra Brezovica.

  “Sledeća faza je, a to je najavio i novi gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, u svom inauguracionom govoru, da se kroz javno-privatno partnerstvo transformiše preduzeće, odnosno da se imovina oduzme od prvobitnih vlasnika, a to su Ineks intereksport iz Beograda i Skijališta Srbije i da pripadne kosovskoj opštini Štrpce. To je u sledećoj fazi. Ono što je učinjeno ovih dana je da je preduzeće ušlo u proces fiskalizacije i da posle 22 godine funkcioniše u okviru pravnog i finansijskog sistema Kosova”, naveo je on.

  Iz Opštine Štrpce poručuju da je ideja lokalne samouprave da se Ski centar u potpunosti stavi pod njenu nadležnost.

  Izvor: KoSSev, N1, FoNet, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE