Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljoprivrednici na pragu protesta, đubriva ili nema ili je preskupo

  Udruženje poljoprivrednika „Stig“ odlučiće 22. januara da li će izaći sa mehanizacijom na proteste zbog toga što država ne može da obezbedi celokupnu količinu od oko 160.000 do 200.000 tona azotnih đubriva za prolećnu prihranu useva, već samo 16.000 tona, rekao je predsednik tog udruženja Nedeljko Savić.

  On je za Betu rekao da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović ponudio da se, uvozom iz Kirgistana 16.000 tona ili samo deset odsto od potrebnih količina, azotno đubrivo na tržištu plasira po ceni od 750 do oko 800 evra po toni.

  Namera je da na taj način izvrši pritisak na uvoznike tog đubriva, koji ga prodaju po 1.000 i više evra po toni, da tu cenu smanje.

  „Ne znam da li će tako mala količina uvezenog đubriva uspeti da obori cene đubriva koje nude uvoznici na domaćem tržištu ili ćemo morati da se otimamo za tu malu količinu iz uvoza“, rekao je Savić.

  Dodao je da je Nedimović obećao da će sledeće nedelje objaviti je njegovo ministarstvo pripremilo beskamatne kredite na godinu dana kojima bi se poljoprivrednici zadužili da bi kupili preskupo đubrivo.

  On je rekao da je Nedimović posavetovao poljoprivrednike da ne kupuju đubrivo od domaćih trgovaca koji su ga prema raspoloživoj dokumentaciji kupili pre nego što su cene drastično skočile za tri-četiri puta, sa 300 na preko 1.000 evra po toni, jer žele da iskoriste situaciju i enormno zarade.

  Domaći trgovci „pumpaju“ cenu

  Savić je naveo da mnogo poljoprivrednika neće kupiti azotno đubrivo jer je preskupo i nema novca. Sa druge strane, kažu poljoprivrednici, rod bez prihrane mineralnim đubrivom može da bude manji za 50 odsto.

  Trgovci na domaćem tržištu, prema njegovim rečima, stvaraju i veštačku nestašicu i tako još „napumpavaju“ cene pa sada čak i izvoze, a neće da spuste cenu.

  Značajne količine đubriva koje su trgovci uvezli iz Rusije, prema rečima Savića, sada se prepakuju i izvoze u Italiju iz straha da ne ostane neprodato na domaćem tržištu.

  Mineralno đubrivo se, prema rečima poljoprivrednika, nekada čuvalo u Republičkim robnim rezervama za intervencije u situacijama kada cene enormno rastu, a danas ga tamo očigledno nema.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE